Stvorite sebi blago na nebesima (Lk 12,33)

Predragi čitatelji,

Još jednom nas Duh Sveti ohrabruje da se potpuno prepustimo Božjem djelovanju, kako bismo živjeli blaženstvo čak i u životnim kušnjama. Govori o daru Euharistije i o Božjoj Providnosti naglašavajući neizmjernu ljubav koju Bog ima za nas, ljude sa Zemlje, tako krhke poradi pokvarenosti zla koja ovdje napreduje.

Želim da nam ove riječi pomognu da budemo sve više svjesni primljenih darova, i odgovornosti koju imamo da odgovorimo s ljubavlju na beskrajnu ljubav koju nam je Otac pokazao. U nadi da ćemo biti sve jači u vjeri, nadi i ljubavi, pozdravljam vas i blagoslivljam u Kristu.

Poruka Duha Svetoga od 30 srpnja 2012.

„Blagoslivljam vas, predraga djeco, i zahvaljujem vam za svaki korak koji činite prema Bogu. Ja proničem sve u vama, vidim vaše želje i vaše poteškoće. Stoga vas ohrabrujem da idete naprijed također i u teškim vremenima kao što su ova u kojima živite.

Puno sam vam govorio o vašem životu, kako započinje i što nosi u sebi. Život svakoga od vas je Božje čudo, i svemir se ispunjava divljenjem prema svakom životu koji se rađa. Cjelokupno stvorenje se raduje kada se rodi jedno dijete Božje. Unatoč tome za većinu od vas, život je težak, ispunjen kušnjama i bolima. Zašto vam se to događa? Je li moguće naprotiv, da život bude istinsko ostvarenje i sreća? Želim vam pomoći da odgovorite na ova pitanja.

Prije svega, trebate razumjeti da je život na Zemlji objektivno teži nego na drugim mjestima, jer ovdje se čovječanstvo udaljilo od Boga, poradi istočnog grijeha, učinjenog od strane praroditelja, ali ne samo to: vaše čovječanstvo nastavlja odbijati mnoge Božje pozive na obraćenje i neprestano mu okreće leđa. Isto tako Isus Krist, Sin Božji koji je došao na Zemlju kao Spasitelj, nije bio prihvaćen od većine od vas i mnogima je nepoznat. Sveci i proroci koje je Bog ponovno slao na Zemlju pozivajući vas na svetost života, prije svega su bili progonjeni, neshvaćeni, izrugivani pa i ubijani. Svemu tome se nadodaje jaka prisutnost Sotone, koji je izabrao čovječanstvo na Zemlji kao svoje omiljeno boravište, jer je ono nevjerno i buntovno po prirodi, spremno prodati mu se za malo novca i moći.

Djeca Božja koja žele biti vjerna svome Gospodinu, mnogo trpe na Zemlji. Slijede put svoga Spasitelja, Isusa Krista, koji je ovdje naišao na odbojnost i mržnju. Stoga Bog Otac nježno ljubi svoju djecu na Zemlji i dolazi im u susret sa posebnim milostima, kako bi mogli visoko nositi Njegovo ime, u ovom  izopačenom naraštaju.

Prije svega Otac vam je darovao i neprestano vam daruje svoga Sina Isusa. To je najveća milost. Isus je prisutan među vama, na poseban način, u Euharistiji, i neprestano nastavlja obnavljati svoju žrtvu na oltarima Zemlje. To je poseban dar vašem čovječanstvu, koji vam pomaže da prevladate distance koje vas dijele od Boga, koje bi bile nepodnošljive za vas koji vjerujete. Svatko od vas ima potrebu za Božjom blizinom i za živim kontaktom s Njim. Blizina s Bogom je bila nemoguća poradi istočnog grijeha, koji je stvorio veliku pukotinu između vašeg čovječanstva i Boga. U prvotnom planu Božjem, naprotiv, čovjek je trebao uživati u živoj prisutnosti Stvoriteljevoj, slično kao što se događa dušama koje su raju, koje osjećaju Božju prisutnost i u njoj uživaju… U Bibliji je zapisano da su Adam i Eva u Edenskom vrtu,“…čuli su korake Gospodina Boga koji je šetao u vrtu…“[1] Ovo nije samo simbolična slika, nego ona sadrži jednu stvarnost koja je trebala postojati, a koja nedostaje poradi pobune dijela čovječanstva.

Čovječanstva vjerna Bogu, koja nisu počinila istočni grijeh, nastavljaju osjećati Božju prisutnost i normalno se odnose sa Isusom Kristom. Doista, nakon što je ispunio svoje poslanje na Zemlji, nakon njegove smrti i uskrsnuća Isus normalno posjećuje vjerne planete, gdje je prihvaćen, ljubljen i čašćen. Na taj način, čovječanstva vjerna Bogu ulaze u živi odnos s Bogom, po Isusu, zahvaljujući ovoj blizini s Bogom, ogromno napreduju u svakom području njihova života.

Za vas nije tako: Isus je došao na Zemlju samo jednom i vratit će se u slavi na kraju vremena; tvrdoća vašeg srca ga odbacuje.  Upravostoga je za vas nužna Isusova prisutnost u Euharistiji. Kada ne bi bilo Euharistije, vaše bi čovječanstvo ostalo neizbježno odijeljeno od Stvoritelja te ne biste mogli ni na koji način osjećati njegovu prisutnost. Euharistija dakle, ispunjava ovu distancu između vas i Boga, ali i onu između vas i braće raspršene u svemiru, na poseban način vjerne braće. Ovi posljednji prepoznaju i časte Euharistiju i ulaze u zajedništvo s vama svaki put kada se na Zemlji dostojno slavi Žrtva Kristova.

Stoga je temeljno vaše živo sudjelovanje u Žrtvi Kristovoj, po prikazanju vašeg života  njemu, po Srcu Bezgrešne Majke.

Da biste bili sjedinjeni sa Žrtvom Kristovom, nije dovoljno sudjelovanje na Svetoj Misi kao na običnom obredu, koji se treba održati, prisiljeni religioznim propisima. Ako nedostaje prikazanje vašeg života Bogu, te iskreno prianjanje uz njegove zakone, ako nema u vama odluke za potpunom pripadnosti Bogu, po Isusu Kristu, i ako nema vaše raspoloživosti umrijeti sebi te uskrsnuti s Kristom, kažem vam da su vaši obredi beskorisni; naprotiv, kažem vam da su uvreda Bogu.

Obraćam se vama vjernicima koji sudjelujete rastreseni, ali i vama, svećenicima ministrima, koji često slavite Mise koje nisu dostojne toga imena. Pokajte se i popravite!

Suprotno tome, kada se potpuno darujete Bogu, sa željom da vršite njegovu volju iznad svega i svakoga, vaše sudjelovanje u euharistijskom slavlju postaje aktivno, i cijelo vaše biće se potpuno sjedinjuje s Isusom, po Euharistiji koju primate. Na taj način postaje moćno i moje djelovanje u vama, jer ja djelujem u potpunom jedinstvu i skladu sa Sinom i oboje djelujemo po volji Očevoj. Tako se malo po malo preobražavate sve dok sami ne postanete živa Euharistija. Bog je onaj koji vas preobražava, ne možete vi to činiti, jer on želi da vi sami postanete živi sakramenat, tj. sredstvo spasenja u njegovim rukama, koje djeluje u korist cjelokupnog stvorenja. Sve ovo ne može se dogoditi bez vašeg potpunog i iskrenog darivanja Bogu.

Sjetite se da Bog želi učiniti od vas svoj sveti hram. To nije hram načinjen ljudskim rukama, u kojem se ne slave religiozni obredi. To je sveti hram vašeg duha, u kojem Isus Veliki Svećenik, uzdiže istinitu, svetu i bezgrešnu Žrtvu Ocu, žrtvu vašeg života; ne može to činiti ako mu vi ne dopustite.

Na kraju vremena, kada čovječanstvo cijelog svemira uđe u novo stvaranje, Bog će živjeti u svom narodu i bit će poništena svaka distanca između Boga i čovjeka. Sve do tada, trebate koračati u vjeri, sjedinjeni sa Isusom Kristom, sa izvanrednom pomoću koju vam Bog daje po euharistijskoj prisutnosti njegova Sina Isusa među vama.

Pitam vas, dakle: jeste li svjesni dara koji ste primili po Euharistiji? Jeste li svjesni toga kada sudjelujete u vašim Misnim slavljima? Pitam vas svećenike: jeste li svjesni što činite u tom trenutku?

Otac vam daruje i jednu drugu milost koja je jako važna: njegovu Providnost, Providnost nije neki apstraktni pojam, nego je jedna Božja akcija, moćna i neprestana, po kojoj Bog čini da ništa ne nedostaje onome koji ga ljubi. Ona je prekrasan Božji dar, plod njegove dobrote i beskrajne mudrosti. Može se razumjeti samo po vjeri. Doista, ako imate povjerenja u Boga, on djeluje; međutim trebate njemu prepustiti svaku odluku. To ne znači nimalo da budete pasivni ili fatalisti. To znači da imate povjerenja u Onoga koji sve zna i sve može, jer je Svemoguć.

Niste vi oni koji trebaju riješiti stvari, nego je Bog; na vama je da surađujete u Božjoj akciji vašom vjerom i poučljivošću, vašom ljubavlju prema Bogu i vašom molitvom. Samo kada budete sigurni da Bog može riješiti svaku situaciju, i kada ne posumnjate, počet ćete vidjeti kako se situacije riješavaju. Razlog poradi kojeg ne vidite čudesa u vašem životu, upravo je u tome što ne vjerujete u svemogućnost Božju. Pošto ne vjerujete Bogu, želite sve činiti sami, oslanjate se na ljudsku mudrost, ljudska sredstva i nalazite se u pomutnji više nego prije.  

Rekao sam vam da providnost nije neki apstraktni pojam, stoga jer je ona kozmički zakon, i kao takva djeluje u svakom dijelu svemira. Isus je rekao: „ Tražite prije svega kraljevstvo Božje i vršite njegovu volju: sve ostalo će vam se nadodati“.[2] U izricanju tih riječi, Isus nije želio izreći neku lijepu frazu kako bi vas utješio: izrekao je vječni i nepogrešivi zakon. Ovaj zakon vam govori da ako ste spremni brinuti se za kraljevstvo Božje, Bog će se brinuti za vas. Činit će to uvijek u pravo vrijeme i na najbolji mogući način, prema negovoj mudrosti i apsolutnoj spoznaji koju ima prema svakome od vas. Čovječanstvo na Zemlji nikada nije vjerovalo u taj zakon. Čak i kršćani sumnjaju u ove riječi i žele si osigurati budućnost prema ljudskim zakonima, koji se skoro uvijek oslanjaju na moć novca. Čovječanstva vjerna Bogu vjeruju i stavljaju u praksu ovaj zakon, stoga ne koriste nikakav oblik novca i ništa im ne nedostaje.

Na Zemlji, djeca Božja ne mogu pobjeći od moći novca i logike profita i zarade koja je u osnovi svakog vašeg odnosa. Bog to jako dobro zna i sigurno vas ne osuđuje poradi korištenja novca, jer trebate živjeti normalnim načinom života. Međutim traži od vas da ne polažete svu vašu sigurnost u novac  i probitak te da vjerujete u njegovu Providnost. Bog poznaje vaše potrebe i savršeno je u stanju providjeti za vas. Stoga i kada zarađujete za ono što vam je potrebno, stavite Boga na prvo mjesto. Što to znači? To znači da njemu prikažete vaš posao, vaš svakodnevni napor, u duhu usmjerenom prema njegovu kraljevstvu a ne prema zaradi. Tada će vam Bog doći u susret sa svojom Providnošću, i umnožit će plodove vašeg rada: blagoslovit će vas i ispuniti svojim mirom, radošću i nadom. Zatim će vam dati kruh svagdašnji i ništa vam neće nedostajati. On će vam uvijek dati ono što vam je potrebno, prema vašoj mjeri: ni previše ni premalo; dat će vam točno, jer on je pravedan.

Odvojite dakle vaše želje od materijalnih dobara i tražite u Bogu vašu radost! Budite sigurni da vaš život ne ovisi o onome što posjedujete, nego o onom što dolazi od Boga. U tome je pravo evanđeosko siromaštvo, pravi stav koji otvara vrata djelovanju božanske Providnosti.

Sjedinjeni s Bogom i sigurni u njegovu pomoć u svakom trenutku, iskusit ćete pravi život i stvorit ćete si blago na nebesima. Da, predragi, sve ono što činite za Boga, svaki čin vjere u njega, svako vaše odricanje od logike novca i zarade prebacit će se u velike Božje riznice. One nisu ispunjene srebrom ili zlatom, nego plodovima vaše svetosti. Bogu ništa ne promiče, sve što činite za njega bit će vam uzvraćeno s kamatama. Što više doprinosite i ispunjavate Božje riznice, one će vam se više otvarati i izlijevat će na vas njihovo bogatstvo. Bog je pošten prema vama.

Vaše bogatstvo na nebesima je nepovredivo, nitko ga ne može dotaknuti, jer ono pripada samo vama. Ne trebate se niti umarati kako biste povećali ovo blago. Dovoljno vam je da živite u jednostavnosti i ljubavi pred Bogom, vjerni njemu i njegovim zakonima i vidjet ćete kako se povećava vaše blago. Kada budete u miru i sigurni u Božjim rukama, ljubljeni, oprošteni, shvaćeni, podignuti čak i u boli, tada ćete znati sa sigurnošću da je Bog otvorio za vas svoje riznice, koje su uvijek prepunjene. Znat ćete da vaše blago zaista postoji na nebesima i da ga nikada nijedan lopov ne može ukrasti.

Blagoslivljam vas u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“


[1] Usp. Post 3,8

[2] Usp. Mt 6,33