Povjeravanje Mariji

(Izvadci iz poruke Svetog Ivana apostola pod istoimenim naslovom, objavljene u knjizi „Ispisati Povijest – Svezak III – Žena odjevena suncem“, Izdanje Luci dell’Esodo)

Prije njegove Muke, Isus je govorio da će nas sve povjeriti svojoj Majci. Tada nisam u potpunosti shvatio što bi značilo ovo povjeravanje. Majka je, u stvari, još uvijek bila među nama i zato sam smatrao da nas Isus jednostavno želi povjeriti njezinoj majčinskoj molitvi. Kasnije sam shvatio povjeravanje Mariji, pod Križem. Kad me Isus, sada već umirući, povjerio Majci i Majku je povjerio meni, shvatio sam da sam u tom trenutku predstavljao sve apostole i da je Marija bila povjerena svima nama, kao i mi Njoj.

Međutim, čak niti nakon smrti i uskrsnuća Isusova mi apostoli još uvijek nismo razumjeli povjeravanje Mariji i povjeravanje Marije nama, budući da Majka još nije u potpunosti preuzela svoju ulogu Majke čovječanstva. Shvatili smo to nakon Isusova Uzašašća, kada je Marijino majčinstvo počelo djelovati snažno u korist cijele Crkve. (…) Shvatili smo da je povjeravanje Mariji bio neophodan korak ne samo za nas apostole, nego i za svakog kršćanina, za cijelu Crkvu i za cjelokupno čovječanstvo.

Silaskom Duha Svetoga na nas na Pedesetnicu, sve ovo postalo je još jasnije.(…) Temeljni aspekt Marijina lika je njezino uznesenje na Nebo. Da Maria nije bila uznesena na Nebo, njezino majčinstvo u korist Crkve ostalo bi ograničeno na Zemlju.(…) Od trenutka njezina uznesenja na Nebo, Marijino majčinstvo postalo je majčinstvo jednog proslavljenog stvorenja i uznesenog u Presveto Trojstvo. Tako je Marija u svakom pogledu postala Majka Crkve.

Presveta Marija je uvijek bila uzvišeno novo stvorenje, od njezina začeća. Nikada nije upoznala grijeh, jer je predodređena biti Majka Božja, čovječanstva i Crkve te biti proslavljena. Iz tog razloga se ne može usporediti s bilo kojim drugim ljudskim bićem niti glede njezina stvaranja, niti njezine povijesti a još manje poradi njezina poslanja. Ona je stvorenje samo za sebe.

Blagoslivljam vas u ime Oca, Sina i Duha Svetoga“.


Cjelovitu verziju možete pronaći u knjizi „Ispisati Povijest – Svezak III – Žena odjevena suncem”, str. 109 na stranici. 112; Izdanje Luci dell’Esodo, http://www.lucidellesodo.com.