Sretan Veliki Tjedan

Crkva Isusa Krista svega Svemira

Mauro

10.04.2022

S današnjim danom započinjemo Veliki Tjedan. Za ovaj prolazak pripremali smo se četrdeset dana. To je jedan prolazak uskrsnuća za svakoga od nas, i za svakoga od nas je isti prolazak koji je Isus izvršio u Getsemaniju kada je rekao: „Ako je moguće, otkloni ovu čašu od mene, ali ne moja, nego tvoja volja“.[1]

Svatko od nas da bi uskrsnuo, treba u istini pogledati smrt, križ, bolni prolazak. U istini, u ovom svjetlu koje nam je Bog dao, trebamo svjesno umrijeti sebi i uskrsnuti s Kristom. I svatko od nas, također i u našim prolascima, koji sigurno nisu kao oni Isusovi, ali za nas su kao njegovi: treba moliti, treba tražiti pomoć i treba proći sam.

U današnjoj svetkovini[2] prisutna je ova kontradikcija u narodu koji prvo kliče, a nakon nekoliko dana viče: „Raspni ga!“[3], i u čitanjima jasno kaže, Sotona je prorešetao, Isus to kaže Petru, no prorešetao je sve, cijeli Jeruzalem. A potom je tražio od Petra: „Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću, otvori im put“.[4] Ma gotovo se čini da on prvi treba izvršiti najveću izdaju: tri puta ne prepoznati Isusa

Prolazak koji trebamo vidjeti u svemu tome je da ne krene sud, i ne treba krenuti niti u nama,  prema nama samima ili prema drugima, jer danas možda možemo reći nešto protiv Boga, protiv hoda, protiv zajedništva, sve što može biti protiv, „Raspni ga!“,no potom dopustiti da prolazak svakoga od nas pomogne da uskrsnemo i mi i drugi.

Ako ste slušali u čitanju muke po Luki,[5] svi oni koji su pratili i isto tako urlali, vidjevši kako umire, bili su dirnuti, shvatili su, počevši od satnika.

Onda ovdje kažem jednu stvar: u muci po Luki, za razliku od ostalih, postoji onaj odlomak iz Evanđelja gdje se još kaže: „Tko hoće biti prvi, neka bude svima poslužitelj“.[6] Ako vi gledate, u ovom hodu ovih čitanja prikazana je cijela dimenzija Crkve, naroda, svakoga u njegovom identitetu, nisu svi kao Isus, svi kao apostoli, svi … svatko ima svoje. Tu je Josip iz Arimateje koji je jedan pravednik samo zato što se nije slagao sa Sinedrijem; nije propovijedao Isusa, nije učinio mnogo, ali je bio pravedan.[7] Tu je satnik koji je bio vojnik, no on postaje pravedan.[8] Svatko ima svoj hod. Postoji i ova dimenzija gdje se nađu dvojica kao Pilat i Herod koja se inače nisu slagala, no budući da su istog duha, slože se kako bi ubili Isusa,[9] bez obzira što se čini da ga  Pilat želi obraniti.

Dakle, kada se kaže: „Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj“, evo to je hod za svakoga od nas, no za svakoga u vlastitom identitetu, svakoga u vlastitim mogućnostima, vlastitom pozivu. Ako netko želi biti svima poslužitelj, treba činiti kao Isus, počevši već od Izaije, čuli smo: „Svako jutro on mi uho budi da ga slušam kao učenici.(…) Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od uvreda ni od pljuvanja“.[10] Ide naprijed sve do smrti na križu.[11] Ovaj prolazak je za sve nas koji smo pozvani otvoriti jedan put. I vidite mi jedni drugima čupamo bradu, mi jedni druge udaramo; tu je i onaj narod, kojeg smo potom čuli, no vidjevši kako je Isus prihvatio Križ, nije ga podnosio, bivaju preobraženi.[12]

Dakle, tko želi biti svima poslužitelj, mora napraviti ovaj prolazak: umrijeti za druge, umrijeti s radošću. Postoji priprema ona koju smo napravili, i koju imamo još u ovom tjednu; da bismo imali ovu radost, da u potpunosti uđemo u Božju volju, trebamo moliti, trebamo tražiti; međutim, potom se treba proći iz ljubavi prema svima.

Došli smo do ovog vremena dajući veliku važnost tišini; tišini od svih glasova, tišini od svih opravdavanja, tišini od vlastitih razloga, razloga od drugih. Tako da Bog može svakoga osobno, i sve zajedno, uvesti u svjetlo vlastitog poziva, poziva Crkve, Fondacije. Mislim da će ovaj Uskrs biti jedan veliki prolazak, jakih vremena. Potrudimo se da svatko od nas osobno uskrsne, kako bi narod mogao uskrsnuti, i tako se suočiti sa svim događajima koji su pred nama. Onda želim vam jedan dobar tjedan.

I molim Presvetu Mariju da nas blagoslovi, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

[1] Usp. Lk 22,42

[2] Cvjetnica: Evanđelje: Lk 19, 28-40

[3] Usp. Lk 23, 21

[4] Usp. Lk 22, 31-32

[5] Usp. Lk 22, 14-23,56

[6] Usp. Lk 22, 24-30

[7] Usp. Lk 23, 50-53

[8] Usp. Lk 23, 47

[9] Usp. Lk 23, 12

[10] Usp. Iz 50, 4-7

[11] Usp. Fil 2, 6-8

[12] Usp. Lk 23, 48