Razmišljanje „40 godina od ukazanja u Međugorju“

19.06.2021

Otac Tomislav Vlašić

Predraga braćo i sestre, mi smo u devetnici koja nas priprema za četrdesetu obljetnicu ukazanja Gospe, Kraljice mira, u Međugorju. Sada je važno da postanemo svjesni što se dogodilo u ovom razdoblju i što je pred nama, a osobito kakav stav trebamo zauzeti da bismo sa svom odgovornošću primili milosti ovih vremena.

U bdijenju za dvanaestu nedjelju kroz godinu, odabrali smo odlomak iz Evanđelja po Ivanu, poglavlje 2, sve do 12. Nalazimo se u Kani Galilejskoj, svadba je, Majka Gospodinova primijetila je da vina nemaju. «Vina više nemaju», kaže Isusu i Isus joj odgovori: «Što ja imam s tobom, ženo? Moje vrijeme još nije došlo», i Majka govori poslužiteljima: «Učinite sve što vam On kaže.» Interpretacije ovih Isusovih riječi su različite, čak kao da je prezirao Majku, no  istina je da Majka Gospodinova je otvorila mesijansko vrijeme, javni Gospodinov život.

Gospa se nije nametnula umjesto Isusa, već je probudila Duha Svetoga u Sinu pred situacijom kakva je na Zemlji. Dobro promatrajte ovu molitvu u Srcu Gospe, jedne savršene Žene koja ima savršenu osjetljivost za Božje stvari i njezin majčinski autoritet koji je pokrenuo Boga. Kako je to moguće? Ma to je normalno, ako Gospa ne pokrene svojim molitvama, ako se nitko sa Zemlje ne obraća prema Bogu, sve je plitko, sve je pustinja, sve je mrtvo, jer Bog ne prisiljava čovječanstvo. Bog čeka čovjekovu inicijativu da spozna Spasiteljevu prisutnost u svijetu.

Evo, ovaj stav Majke Gospodinove otvorio je javni život Gospodinov, i kako nam govori Sveti Ivan, Gospodin je izvršio prvi znak i očitovao svoju slavu. Moramo krenuti od ove točke Evanđelja da bismo razumjeli Gospin navještaj koji nam je dala 7. prosinca prošle godine u bdijenju Bezgrešnog Začeća: „Sretna sam jer Gospodin me šalje da vam navijestim godinu milosti i mira, ali i jednu tešku borbu protiv kraljevstva tame, te da vam navijestim početak mesijanskog vremena.“[1]

Dakle, 40 godina prisutnosti Gospinih ukazanja u Međugorju, bile su priprema za ove događaje, i koja je nit vodilja ove pripreme kroz ovih 40 godina, preko Bezgrešnog Srca Marijina? To je jedna priprava za molitvu, kao što sam nekoliko puta rekao citirajući Gospu, koja je u molitvenoj grupi rekla: „Mnogi mole, a malo je onih koji ulaze u molitvu“, i Gospa nas je poučila kako ući u molitvu u duhu. U Isusovoj međuvremenoj prisutnosti, na ovom početku mesijanskog vremena, Isus se pojavljuje tiho, skrovito, djelujući u Duhu Svetom. Onda mi imamo pristup Isusu Kristu prisutnom, skrovitom, ali jednako prisutnom kao i fizički, po Bezgrešnom Srcu Marijinu, koja nas prati da uđemo u molitvu u duhu. To je nužno kako bismo mogli prihvatiti ono što nam Bog želi komunicirati, uz pomoć Bezgrešne Majke, Suotkupiteljice i Kraljice, Zaručnice Duha Svetoga. Nužno je ući u vremena koja nas očekuju kako bismo živjeli potpunim životom te kako bismo drugima komunicirali milosti koje Bog daje i želi dati čovječanstvu.

Molitva u duhu ne poistovjećuje se ni s jednim karizmatskim pokretom, karizmatskom obnovom, crkvenim pokretima. Smještena je u nama u našem duhu koji se dopušta otvoriti Duhu Svetom, prihvatiti djelovanje Duha Svetoga i prenijeti ga drugima, ne riječima, nego jednim novim životom. U svom objašnjenju koje nam je Gospa dala o molitvi u duhu u prvom svesku „Ispisati povijest – u Božjoj misli“,[2] stranice 41-42, Gospa kaže da je molitva jednostavno jedan protok Božjeg života s naše strane i obrnuto, čitavog njegovog  života u svoj svemogućnosti.

Da bismo više ušli u ovu molitvu, želim naglasiti Gospin citat: „Molitva duha, naprotiv, ne polazi nikada od jedne strogo osobne potrebe, nego od Božjeg plana, koji Duh Sveti objavljuje duhu čovjeka dobre volje koji ga shvaća i na njega odgovara.“[3] Ovo je sada temeljno za naš napredak i istinsko razumijevanje i tumačenje života jednog vjernika u Presvetom Trojstvu: da Bog komunicira u programu mog života, u programu svakoga od nas, u programu života jedne jezgre, jednog Očevog sela, čitavog naroda koji napreduje u ovom stavu, da komunicira svoj život onakvim kakav jest, i mi ga shvaćamo, razumijemo i prenosimo na druge.

U toj sposobnosti pojedinac, u zajedništvu sa cijelom Crkvom svega Svemira, u jednoj jezgri, u jednom Očevom selu, razumije sve istine u sebi, istine Božje, ne treba ih tražiti negdje drugdje, u knjigama. U tom shvaćanju on vidi svoje mjesto u ovom vremenu, svoj miris, svoju ljepotu, svoju ukupnu vrijednost, poput jednog cvijeta, zasja. I ovaj nas stav vodi dalje od bilo koje vjerske organizacije, koja ima svoje vrijednosti, iznad svake strukture, iznad bilo kojeg sistema. Smješta nas u osobni odnos s Presvetim Trojstvom, u život Presvetog Trojstva koji teče od Oca po Sinu u Duhu Svetom i sa Gospom koja nam pomaže prihvatiti  Duha Svetoga jer je ona uzvišena Zaručnica, i mi pronalazimo naš život. Naš život eksplodira, očituje svoj miris, svoju ljepotu i nosi plod za čitavo čovječanstvo, za čitavi Svemir.

Gospa kaže da ne polazimo od osobnih potreba. Ove osobne potrebe odnose se na ono što Evanđelje kaže: „Tražite najprije Kraljevstvo Božje, sve ostalo će vam se nadodati.“[4] I možete razumjeti, ako zauzmemo ovaj stav, naše brige za stvari, za događaje nestaju i mi se oslobađamo velike unutarnje muke, nemira, napetosti, briga i ovdje je smješten plod Kraljice Mira koja spušta svoj mir u nas.

Tijekom našeg hoda u molitvenoj grupi u Međugorju, Gospa je pokazala korake koje treba napraviti: odvojiti se od vanjskih stvari, sjesti udobno, onako kako se osjećate, povjeriti vaše grijehe Bogu, pokajati se, povjeriti vaše probleme Bogu. Bog sluša, prihvaća, i vi dolazite do točke mira, i potom zazivate Duha Svetoga i možete prihvatiti njegovo djelovanje za vas i preko vas. Potom čitate Evanđelje. Na kraju, zahvalite Ocu, molite Oca. To je jedan jednostavan hod koji nas uvodi u osobni odnos s Bogom i život teče. Vrlo je važno ovo razumjeti. To ne možete naučiti čitajući knjige, nego moleći. U ovom unutarnjem hodu, iznutra iz vas izlaze stvari, brige, pogreške, grijesi i sve ono što po Bezgrešnom Srcu Marijinu možete povjeriti Gospodinu, i Gospodin vas obnavlja, mijenja vaš život, i vi ste u stalnoj promjeni.

Dakle, došli smo do vremena u kojem je Isus prisutan u sili Duha Svetoga. Skriven je osobama koje ga odbacuju i koje se ne interesiraju. Ako želimo prihvatiti Gospu u njezinom dolasku, ne možemo biti površni u molitvi; jednostavno recitirati i izuzeti se od gledanja, slušanja, osjećanja, razumijevanja, razumijete li? Mi smo se izuzeli od odgovornosti i želimo da nam drugi kažu koje moltve vršiti, kako moliti, recitirati. Ostajemo slijepi, gluhi, neosjetljivi. Nalazimo se u vremenu u kojem će sve biti probuđeno i ova će godišnjica imati velik utjecaj u tom smislu, jer će staviti u krizu sve laži u odnosu prema Bogu. I mi smo pozvani ući u ovaj stav kako bi naš život mogao procvjetati, donijeti plodove te očitovati plodove čitavom čovječanstvu.

Također vas želim podsjetiti da je 7. prosinca prošle godine Gospa povjerila znak[5] čitavom čovječanstvu Zemlje, znak koji svi članovi Crkve svega Svemira nose u čitavom Svemiru, i ona želi da se ovaj znak nosi na prsima. I tko nije u stanju imati taj materijalni znak, ako prihvati ove programe, taj će znak biti utisnut u njega, u njegov duh. I to je obavezno, jer  preko Bezgrešnog Srca Marijina, savršene Žene, Majke, Zaručnice Duha Svetoga, čovječanstvo se treba uzdići prema Kristu koji djeluje u Duhu Svetom. Zašto preko Gospe? Jer ona prebiva u Presvetom Trojstvu dušom i tijelom. Ona je Majka iznimno osjetljiva za sve potrebe svoje djece i njezina osjetljivost je od ogromne pomoći svakome od nas tako da se ne možemo izuzeti od Nje.

Dakle, pozivam vas da kroz ove dane uđete u razumijevanje ovoga i pripremite se za Gospinu godišnjicu, jer 40 godina prisutnosti Gospinih ukazanja koja nisu slučajno tako duga, tako česta, jer Gospa je željela dati još više čovječanstvu da je ono odgovorilo. Ali svi vi koji vjerujete u Bezgrešnu Gospu, Majku, Zaručnicu Duha Svetoga, Suotkupiteljicu, Kraljicu Svemira, pokrenite se u ovom smjeru i uđite u odgovornost za Božji život u vama i za Božji život također za druge.

I ja vas blagoslivljam u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

[1] Usp. Poruka Presvete Marije „Mesijansko vrijeme“ objavljena u knjizi „Prema novom stvaranju – svezak VI, godina 2020“, na stranici 113 i na http://www.premanovomstvaranju.org

[2] Izdanje Luci dell’Esodo

[3] Vidi prethodnu notu

[4] Usp. Mt 6,33

[5] Vidi nota 1 i rubriku „Križ je jedan znak…“ na našoj stranici http://www.premanovomstvaranju.org