Razmišljanje „Uskrsli u Isusu Kristu“

13.03.2021

Otac Tomislav Vlašić

Otac Tomislav: Predraga braćo i sestre, liturgija četvrte Korizmene nedjelje usmjerava nas prema Uskrsu riječima: „Radujte se“.[1] Ako se misli na radost jer Uskrs dolazi za tri tjedna, to je pogrešno. Ako se shvaća prolazak prema liturgijskim događajima, prema cilju koji treba doseći, onda se možemo radovati.

U čitanjima ove nedjelje imamo različite epizode, različita iskustva, kako se Božje Lice objavljuje ljudima. Prvo čitanje iz Knjige Ljetopisa[2] predstavlja grijeh svećenika, izraelskih vođa, čitavog naroda koji su odbacili Božji Zakon, odbacili su Božji glas preko proroka. Na kraju, kao što smo čuli, Bog ih je ostavio slobodnima.  Jeruzalem je bio uništen, i ostatak je završio u progonstvu. Kada je u tom malom ostatku još ostao mali ostatak koji se probudio, vidjeli su Lice Božje jer Bog je Bog. Također i kada počinimo teške grijehe, Bog je Bog, On je prisutan, nužno je da se obratimo, da promijenimo naš život.

Druga epizoda je susret s Kristom. Krist predstavlja samog sebe kao znak za čovječanstvo.[3] Uzdignut na Križ, poslanod Oca da spasi čovječanstvo, ne da sudi čovječanstvu nego da spasi čovječanstvo. Čovječanstvo treba napraviti odabir da prihvati Isusa Krista s vjerom teda živi u vjeri kako bi bilo spašeno.

Treća epizoda s kojom se susrećemo je Poslanica Efežanima.[4] Odnosi se na kršćane, na one koji su kršteni i pridružili su se Crkvi na Zemlji. „Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupa, oživi zajedno s Kristom.“ I nastavlja Sveti Pavao, „koji nas je uskrisio u Kristu, koji nas je postavio zdesna, da sjedimo na prijestolju“ kako bismo upravljali Svemirom s Kristom. I Sveti Pavao kaže: «Besplatno». Dakle, ako smo na Uskrs nagrađeni uskrslim životom, životom uzdignutim s Kristom, a toga nismo svjesni, živimo kao i svi drugi, nevjernici, pokvareni. Ako u sebi nemamo život koji bismo drugima mogli očitovati, prisutnost Boga koji u ovom vremenu govori čovječanstvu, onda smo mi ova sol koju treba izbaciti.[5]

Vjerujem, da ste svi vi kojima govorim, toga svjesni i da je pred nama još jedan drugi korak za napraviti: milost koja nam je dana u ovim vremenima koja će ubrzati naš hod od novih stvorenja prema novom stvaranju. Među nama je Marija, Majka, Suotkupiteljica. Među nama je Crkva svega Svemira koja se sjedinjuje s Njom kako bi povratila također i onog posljednjeg među nama. Onda dolazimo do posljednje faze odabira spasiti se ili se izgubiti. Majka Suotkupiteljica pripremila je život za Isusov međuvremeni dolazak. Rekla nam je: „Da vi niste dali svjedočanstvo o mojem suotkupljenju, međuvremeni dolazak moga Sina kasnio bi.“

Dakle, svi mi koji vjerujemo u ovu istinu, poslušajmo riječi naše Majke Suotkupiteljice. I ove su riječi zaista izgovorene za čitavo čovječanstvo. „Govorim svoj mojoj djeci na Zemlji: dođite k meni bez straha; otvorite vaše srce i povjerite mi vaše grijehe, vaše strahove, i sumnje koje vas muče. Podijelite sa mnom vaše radosti, vaše projekte, svaku želju za dobrom. Ja ću vas prihvatiti i dat ću vam utjehu; pročistit ću vas mojom bezgrešnošću. Zagovarat ću za vas prema Božjim željama; pokazat ću vam put koji vodi ravno do Srca moga Sina Isusa, gdje ćete naći odmor za vaše duše”.[6] Možete li pronaći nekog pedagoga većeg od Suotkupiteljice, nekog psihologa, nekog liječnika koji ozdravlja život u vama? Bog se prignuo nad nas majčinskom ljubavlju, ne bilo koje majke: savršene Majke u trojstvenom životu koja je očitovala svu svoju brigu za svakoga od nas, za čovječanstvo.

Potom se Gospa obraća nama koji smo prihvatili ove programe, koji vjerujemo u Suotkupiteljicu. „Danas vas molim da postanete sve svjesniji vašeg poslanja, u ovom izvanrednom vremenu MEĐUVREMENOG ISUSOVOG DOLASKA među svojim narodom. Sada više nego ikad Isusovo lice treba zasjati na svakom od vas i na cijeloj ovoj Crkvi. Neka vaša lica budu odraz njegove slave, kako bi zaslijepljeno čovječanstvo moglo iznova ugledati svjetlost. Neka vaše duše budu jedan izvor u pustinji, kako bi žedno čovječanstvo utolilo svoju žeđ za ljubavlju i životom.“[7] U ovo je uključena je Crkva svega Svemira, Mistično Tijelo Kristovo, također i mi koji smo na Zemlji i vjerujemo u posebnu Isusovu prisutnost među nama, koji je došao pripremiti ovu posljednju fazu, kada će njegovo slavno Lice zasjati u čitavom Svemiru i bit će to kraj vremena.

Evo, ovo je okvir u kojem se gibamo da bismo živjeli puninu radosti, kada liturgija kaže: „Radujte se“, i ovu radost mi trebamo nositi čovječanstvu. Bilo koja riječ koju mi izgovaramo u ime Isusa Krista, neka nosi ovu radost i silu ove radosti koja daje radost ljudima dobre volje da promijene život.

Želim dodati ovom današnjem slavlju da ćemo prema Uskrsu proći kroz dvije snažne proslave: Svetkovinu Svetog Josipa[8] i Svetkovinu Navještenja[9]. Pozivam sve vas da slavite s nama 18. u bdijenju, 19. u slavlju i 24., 25., kada ćemo na dan Svetog Josipa posvetiti očinstvo u Bogu i tražit ćemo da očinstvo u Bogu bude probuđeno u svakom muškarcu, oženjenom ili neoženjenom. Na Navještenje ćemo posvetiti sve žene tako da bude posvećeno majčinstvo u Bogu. Mi svakodnevno sudjelujemo u obiteljskim tragedijama i postoje mnoge pozitivne inicijative koje su prisutne u društvu, no sve ostaje poput flastera na ranama koje krvare ako se čovječanstvo ne preporodi od Boga Oca; ako se u svakom muškarcu ne rodi očinstvo u Bogu, ako se u svakoj ženi ne rodi majčinstvo u Bogu. Nedostatak očinstva i majčinstva u Bogu je nedostatak komunikativnosti u Bogu, između muškarca i žene, između muškarca i muškarca, između žene i žene, između roditelja i djece još od začeća. Dakle želimo posvetiti sve muškarce na uočnicu Svetkovine Svetog Josipa, sve žene na uočnicu Naviještenja da budu raspoloživi prihvatiti Božji život. Kada Božji život bude prihvaćen, tada će započeti Božje djelovanje, djelovanje Isusa Krista u svima nama. „Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova; a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena.“[10]

Pokušajmo onda razumjeti ova vremena: Crkva Isusa Krista svega Svemira treba govoriti djelima, u sili Duha Svetoga preko života, ovom čovječanstvu koje je stjerano u kut da odabere, promijeniti svoj život ili se izgubiti. Imajmo hrabrosti prolaziti ovo vrijeme sve do Uskrsa i nakon Uskrsa bez prestanka sve dok ne dođemo do novog stvaranja.

Mi vas pratimo i molimo  za vas, i svi sjedinjeni blagoslivljamo čitavu Zemlju i čitavi Svemir kako bi Lice Božje zasjalo na  svima, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

[1] Ulazna pjesma: Iz 66, 10-11

[2] Usp. 2 Kor 36, 14-16.19-23

[3] Usp. Evanđelje: Iv 3, 14-21

[4] Usp. Ef 2, 4-10

[5] Usp. Mt 5,13; Mk 9,50; Lk 14, 34-35

[6] Poruka Presvete Marije od 21. veljače 2021 „Isus je ovdje, među vama“, objavljena na https://premanovomstvaranju.org

[7]Vidi prethodnu notu

[8] 19. ožujak

[9] 25. ožujak

[10] Iv 3, 20-21