Razmišljanje „Ministerijalno svećeništvo u Crkvi svega Svemira“

10.10.2020

Stefania Caterina i Tomislav Vlašić

Tomislav Vlašić: Predraga braćo i sestre, naslov našeg današnjeg razmišljanja je „Ministerijalno svećeništvo u Crkvi svega Svemira“. Kao što ste čuli, zadnji smo put govorili o općem svećeništvu svih vjernika.[1] Isto je i za kandidate za svećenike, nema razlike. Za ministerijalne svećenike nadodaje se milost službe, ali se ne briše opće svećeništvo, onaj svećenički, proročki i kraljevski pečat koji je utisnut u svakog krštenika. S prvim dolaskom Isusa Krista dogodila se i radikalna promjena za ministerijalne svećenike. U ovim vremenima prisutno je potpuno ostvarenje, dakle od strane sveg naroda, od ministerijalnih svećenika predviđenih ili postojećih, posvećenih, zaređenih koji se žele pridružiti Crkvi Isusa Krista u Svemiru, vrijedi isto: jedan definitivni odabir za podloženost Kristu,bez sredine, bez posrednika.

Ovaj je narod odlučio živjeti život Presvetog Trojstva po originalnosti svakoga pojedinačno, prikazujući život Isusu u Duhu Svetom, Ocu kako bi bili podloženi Njemu, Zakonima čistoga Duha, po Bezgrešnom Srcu Marije, Suotkupiteljice, Majke i Kraljice novog stvaranja. Preko Majke nam biva darovana bezgrešnost, korektnost. Što to znači? Kao da krećemo ispočetka, bez istočnog grijeha, bez zapreka kako bi odabrali cjeloviti život u Bogu po originalnosti svakoga pojedinačno i prema našem poslanju.

Nalazimo se u vremenu kada se Nebeska Crkva spušta na Zemlju[2], no ne neko spuštanje kako ga neki interpretiraju, kao silazak vanzemaljaca kako bi osvojili Zemlju, nego spuštanje života u čovječanstvo koji je predviđen u cjelini, kakav je u krilu Božjem, kakav je u trojstvenom viru. Tada sva sila iz svega Svemira zahvaća Zemlju kako bi olakšala slabima, krhkima i svima da se uzdignu te idu u susret živjeti u zajedništvu sa svom djecom Božjom, kako? Poput jednog orkestra, gdje se nijedan instrument ne preklapa, ne remeti drugog, nego stvara sklad, individualnu i kolektivnu puninu, tamo gdje nema hijerarhija. Postoji punina od svakoga u različitosti pojedinaca prema Božjoj misli.

Na to su pozvani svi oni koji se osjećaju pozvanima u ministerijalnu svećeničku službu ili su bili zaređeni, ali nisu ušli u ovu svijest. Trebaju ući kako bi živjeli sa samim narodom, idući prema punini, kako bi mogli pratiti narod te u njihovom slavlju, živoj Euharistiji, prikazati zajedno sa sobom čitav narod.

Za ovo razmišljanje, kao temeljni tekst upotrijebit ćemo Isusovu poruku od 5. travnja 2012. „Novi svećenici za novi narod“.[3] Na stranici 45, Svezak 3 „Prema novom stvaranju“ Isus objašnjava: „Svećenici poslužitelji prikazuju Bogu same sebe i sve one koji su im povjereni te se potpuno sjedinjuju sa mojom žrtvom. Na taj način, oni uglavljuju sve u mene: same sebe, zajednicu koju poslužuju, sveukupno čovječanstvo i sve stvoreno. Sjedinjeni sa mnom, Velikim svećenikom, svećenici poslužitelji se uzdižu Ocu u Duhu Svetom, zajedno s cijelim narodom.

Onima koji su odlučili živjeti ovako, bilo narodu, bilo svećenicima, Isus je onda u 2012., u odlučujućoj godini za čovječanstvo i Crkvu, dao milost da istjera pokvareni duh iz tog naroda, iz svećenika, duha kvaritelja, izdajicu Judu. I mi koji smo se zaputili tim putem ovako smo to iskusili da novi narod, novi svećenici idu prema punini i ne razmišljaju o povratku nazad i nema više mjesta za pokvarenost, nema više mjesta za ići nazad. Postoje ljudske granice kao i u svima, no one ne sprečavaju milost, naprotiv, u slabosti čovjeka koji se prikazao Bogu očituje se Božja snaga.

Dakle, Isus je rekao: „Juda i dalje djeluje u Crkvi: njegov pakleni duh djeluje izravno i neizravno preko njegovih nasljednika. Iskaljuje se prije svega na svećenicima, sa željom da ih zavede i dovede Luciferu. Juda je moćan duh i na čelu je Crkve koja je paralelna mojoj Crkvi koja djeluje unutar mog naroda kako bi ga uništila. To je „crna crkva“, crna kao i Judina duša. Nasljednici Judini su antikristi o kojima sam vam govorio. Oni pripremaju put Antikristu”. Ovo je rečeno 2012. Danas je drugačije. Oni koji su se ubacili u Crkvu da bi bili prikazani Luciferu, kako bi ih Lucifer ispunio spoznajom, udaljeni su. Isus ih je izbacio i to olakšava narod koji žele ići prema punini. Što znači „izbacio“? Gospodin je zaštitio svoj narod koji ide prema ostvarenju i ne dopušta tim svećenicima da utječu na njegov narod, ali oni, iza sebe, vuku onaj dio naroda koji slijedi isti duh, duh tame i oni su također udaljeni, vani, odijeljeni od Božjeg naroda.

No što je novo u ovom vremenu? U ovom vremenu novost je da mi idemo brzo, da će biti izbačeni licemjerni, ambiciozni, svetogrdni svećenici, koji žive samo za sebe, zajedno sa svim ljudima koji se ne odlučuju za Isusa Krista i prolazi kroz Božji narod jedna puno suptilnija podjela da odijeli narod koji hoda iako je krhak, slab, ali odlučan ići prema punini.

Svećenicima koji su zaređeni u katoličkoj ili pravoslavnoj vjeroispovijesti ili pastirima različitih kršćanskih vjeroispovijesti ovo može čudno izgledati jer svećenik je svećenik zauvijek. Postavljam vam pitanje: autoritet vaše vjeroispovijesti ima li pravo suspendirati vas? Odgovor je da. I ne prepoznajete djelitelja dara svećeništva? Ne prepoznajete da on može oduzeti ovaj dar, suspendirati vas ako ste vi tako postavili svoj život da služite drugom duhu? Nemojte se zavaravati.

Sav narod, uključujući svećenike, ide prema susretu s Kristom. Mi se nalazimo u posljednjoj fazi pripreme za slavni dolazak Isusa Krista, gdje će svatko od nas biti s Isusom Kristom licem u lice i tamo ne može opstati nikakvo licemjerje, laž. Može li se jedna duša zatvoriti u strah poput Jude? Jedan čovjek može doći pred Isusa Krista i, iz straha da se ne svuče, uvjeriti samog sebe: „Dovoljno je biti poslušan jednom autoritetu, strukturi, kršćanske vjeroispovijesti“. Zavarava se. Pred Boga ćemo moći doći svučeni od nas samih, od naše sebičnosti, svih vjernika, bez iznimke ministerijalnih svećenika.

Novi svećenik neće više imati potrebu za hijerarhijskom investiturom jer će prepoznavanje doći odozdo, od samog naroda.“ Što to znači? Rodit će se iz krštenja. Kršćani koji su kršteni trebaju živjeti krštenje, ne kao neki obred, nego kao jedno prianjanje uz Kristov život, jedno cjelovito prianjanje uz Kristov život. Jednako tako kandidati za ministerijalno svećeništvo. Tada će se iz ove svetosti naroda u krilu Crkve svega Svemira roditi novi svećenici, koje je Gospodin vidio i pomazao ih u majčinu krilu u smjeru njihove originalnosti i njihova poslanja, te će zajedno sa narodom ići prema uglavljenju u Kristu. Oni nisu drugačiji od naroda, trebaju se staviti u diskusiju kao i sav narod kako bi bili svučeni, istiniti i istino ljubivi u Bogu.

„Novi svećenik će biti izričaj živog naroda, a ne neke strukture“. Evo to je uvjet za susret sa živim Bogom. „Tako će novi narod hoditi prema novom stvaranju. Na kraju vremena, moje će svećeništvo ostati jedino u cijelom svemiru.“ Ostat će jedino, a mi, što ćemo biti? Bit ćemo originali, trebamo se iznova roditi po Isusu Kristu u Duhu Svetom, bilo da je netko ministerijalni svećenik bilo da je vjernik poput svih ostalih vjernika. U novom stvaranju neće biti nadgradnji. Nemojmo se zavaravati s našim duhovnim projekcijama. Neće nas spasiti naša služba nego Božja svetost koja nam daje cjelovitost života.

Citiram dalje: „Za sada, još uvijek je nužno prisustvo svećenika među vama.“ Koji će to biti svećenici u novom narodu? Novi svećenici! Oni koji prianjaju uz novi narod i zajedno sa novim narodom uglavljuju sve stvoreno u Kristu i bivaju podloženi Zakonima čistoga Duha, podloženi kao što će na kraju biti podložen Isus Krist, podlažući sve nas zajedno Njemu po Zakonima čistoga Duha u Duhu Svetom. „Ponavljam vam: doći će nova vremena, pripremljena za novi narod koji će slobodno disati, te iz kojeg će izroniti novi svećenici jaki u Duhu Svetom.“

Mi smo u jednom progresivnom, brzom hodu gdje će kao svećenici ostati samo oni koji pripadaju Crkvi Isusa Krista svega Svemira. To je potreba naroda koji ide prema punini. Svećenik ne može biti prilagođen ovom narodu, kao što ni svećenici Staroga Zavjeta nisu bili prikladni da budu Apostoli. Izgleda li vam to logično? Bez ove milosti mi se ne možemo podići, ne možemo se uzdići jer nas Gospodin treba osloboditi svakog beskorisnog tereta, svakog sredstva koje koči napredak naroda. Sjećate se onog proglasa Svetog Mihaela, onih točaka koje je dao povodom Velikog Jubileja, da će Božji narod ući u jednu uzdignutu duhovnost te da će biti uklonjena sredstva koja to sprečavaju, koja se protive ovom uzdignuću.[4]

Pisma to potvrđuju, dovoljno je pročitati čitanja od 28. nedjelje kroz godinu.[5] Večeras prethodimo: Izaija naviješta banket za sve narode koji će biti okupljeni sa svih strana. Evanđelje po Mateju ponavlja ovu epizodu u jednoj prispodobi o kraljevskoj gozbi. Također i hromi, i grešnici su pozvani, svi, ali tko nema svadbenu haljinu ne može ostati unutra i ne postoji hijerarhijska razlika koja nekoga spašava. Sveto pismo je jasno, Otkrivenje: „Nitko pokvaren neće ući u Grad Jaganjčev.“[6]Tko ima uši, neka čuje.

Kako se može formirati jedan svećenik? Navijestili smo u 2013. godini jedan hod u jezgrama. Svećenik, također i zaređen, ako ne konfrontira svoj život sa narodom, ne onaj intimi, ne ulazi u zajedništvo s narodom, ostaje izoliran sa svojim problemima, sa svojim granicama, recimo da ne ulazi u komunikaciju. Dogodit će se na poseban način ono što se dogodilo nakon Koncila koji je otvorio vrata svijetu. Mnogi su se svećenici, mnogi redovnici otvorili svijetu, tisuće njih je napustilo svoja zvanja. Istodobno su započele molitvene grupe, grupe klanjatelja pred Presvetim Sakramentom, marijanske grupe itd.itd. Bio sam mladi svećenik, tada su te grupe formirale svojevrsne otoke u župama, zašto? Budući da ih svećenik nije razumio i nije ih prihvaćao, nije ih mogao niti pratiti. To Gospodin neće dopustiti u ovom vremenu. Dakle svećenik koji želi sudjelovati, rasti u ovom smjeru, treba hodati s jezgrom koja hoda, koja živi ove milosti i poznaje ih, bilo poradi svoga rasta, bilo poradi bogatstva milosti, inače neće uspjeti. Također i vi koji ste župnici, koji ste u samostanima, slijedite put Crkve od početka: svježina duha dolazila je od naroda kojega je Gospodin probudio.

Ovih ste dana primili poruku Svetog Franje Asiškog[7] koji nije bio svećenik, ni biskup, ni Papa, ali pogledajte, primijetili ste koliko je moćno to svećeništvo u Svetom Franji i možete pronaći primjere kroz čitavu povijest Crkve, divove koji su rođeni. Sada sve te milosti bivaju povraćene i izlivene na Crkvu Isusa Krista svega Svemira koja slijedi hod prema punini.

Želim zaključiti riječima svetog Franje: „Vi, zajedno s onima koji su krenuli ovim putem, pripadate „Crkvi Isusa Krista svega Svemira“, koja je krajnje i konačno sredstvo izabrano od Boga za vođenje do ostvarenja njegovog djela. Sve što je ostalo neostvareno tijekom stoljeća, bit će ostvareno od Boga po njegovoj Crkvi svega Svemira.“

Ja sam vam predstavio moje i naše svjedočanstvo u hodu kroz ove godine, jedno svjedočanstvo koje smo dotakli, živjeli i koje nas vodi da idemo naprijed sve brže, sigurnije, jasnije. Molimo za vas svećenike, prikazujemo se za vas. Ne želimo nikoga kritizirati, nemamo pravo suditi, no naš je zadatak pokazati put svem narodu u ovim vremenima, jer Crkva, cijela Crkva, svi članovi koji pripadaju Crkvi Isusa Krista trebaju preuzeti svu silu Duha Svetog kako bi upravljali Zemljom, kao što nam je i obećano.

Želim vam sretan hod i blagoslivljam vas, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.


[1] Usp. razmišljanje Oca Tomoslava od 03. listopada 2020 „Opće svećeništvo vjernika“, objavljeno na https://premanovomstvaranju.org

[2] Usp. Poruka Svetog Mihaela od 28. rujna 2020 „Crkva iz Svemira spustit će se na Zemlju“, objavljena na našoj web stranici

[3] Ova poruka je bila objavljena u knjizi „2012 – Odlučujući izbor čovječanstva“ na stranici 97 i na https://premanovomstvaranju.org

[4] Usp. „Ispisati povijest – Svezak II – Svemir i njegovi stanovnici“, na stranici 309-310

[5] Usp. Prvo čitanje: Iz 25,6-10a; Ps 22(23); drugo čitanje: Fil 4,12-14.19-20; Evanđelje: Mt 22,1-14

[6] Usp. Otk 21,27

[7] Usp. Poruka od 04. listopada 2020 „Budite na visini vašeg zadatka“, objavljena na https://premanovomstvaranju.org