Razmišljanje „Djelovanje Duha Svetoga na Zemlji“

05.08.2020

Stefania Caterina i Tomislav Vlašić

Tomislav Vlašić: Predraga braćo i sestre, kako smo propovijedali u ovoj godini, sve je na Zemlji u znaku trojstvenog djelovanja, djelovanja Oca, Sina i Duha Svetoga, i mi smo se posvetili po Bezgrešnom Srcu Marijinu Duhu Svetom 8. prosinca prošle[1] godine te danas slavimo spomen čin. Što je spomen čin? Svaki put kada se mi spominjemo jedne milosti koju smo primili poradi našeg odgovora, mi iznova obnavljamo ovu posvetu milosti, sa novim sposobnostima i u nama se milost povećava, kako u pojedincima, tako i u narodu. Stoga čitamo jedan odlomak iz riječi Duha Svetoga koje su nam dane 8. prosinca prošle godine.[2] U tom odlomku Duh Sveti objašnjava svoje djelovanje u nama i preko nas kao svjedoka; u nama, On se spušta u nas, posvećuje nas. Što to znači? To znači da postajemo ono što je Sveti Bog zamislio za nas, da budemo taj dragulj. Posvećuje nas, pročišćava, neprestano nas uzdiže, neprestano nas daruje Ocu po Sinu te Sinu da nas prikaže Ocu. Evo, to je vir Presvetog Trojstva. Sva Trojica, Otac Stvoritelj, Sin Otkupitelj i Duh Sveti koji daje život, Posvetitelj, djeluju u nama.

Duh Sveti kaže: „Ja držim živim u vama ljubav, inteligenciju, snagu koje su povlastice vašeg duha“, živu ljubav, to znači da mi uvijek možemo ljubiti sami sebe Božjom ljubavlju, biti ispunjeni tom Božjom ljubavlju ako nismo sebični. S tom ljubavlju mi možemo ljubiti druge. Ako se dvoje ne vjenčaju u toj ljubavi, nisu vjenčani u Kristu. Ta ljubav nas čini sposobnim stvoriti zajedništvo jer nas Duh sjedinjuje, no ovaj par se treba odlučiti. Stoga se u ovom narodu ne može sklapati brak na način da ona sudjeluje, on ne sudjeluje, on ne može. Ova ljubav nas veže za Onoga koji je Ljubav velikim slovom i omogućuje nam da ostanemo u toj ljubavi u svim životnim poteškoćama, da se osjećamo ljubljenima i ljubimo druge, da imamo inteligenciju shvatiti što to znači, te snagu za nadvladati sve.

To je djelo Duha Svetoga. Tako djeluje i u čitavom narodu ako narod odluči primiti Duha Svetoga, posvećuje se i vodi nas do uskrsnuća. Apostoli svjedoče da je Bog Otac uskrsnuo Isusa od mrtvih po djelovanju Duha Svetoga, a nas koji smo bili mrtvi poradi grijeha naših praroditelja, nažalost također i poradi naših grijeha, Duh Sveti oživljuje. Sutra ćemo to produbiti. Čini nas živima. To je onda djelo Duha Svetoga u nama, ali kada smo tako posvećeni Duhu Svetom, tada započinje također i naše poslanje. Mi počinjemo donositi plodove. To bi trebali razumjeti svi koji primaju krizmu i pripremiti se za to za jednu zrelu kršćansku dob, jer čovjek koji ne donosi plod mrtav je, koji ne daje plodove, mrtav je. Mi kršćani nosimo Duha koji daje život koji može uskrsnuti druge, uskrsavati.

Preko ovog malog ostatka i onih koji su povezani s vama, (…) u zajedništvu sa cijelom Crkvom Isusa Krista Svega Svemira ispunjam djelo Presvetog Trojstva na Zemlji.“ Mislim da nitko od nas do sada nije tako duboko razmišljao o tome da Duh Sveti sada na Zemlji vodi do ostvarenja djelo Presvetog Trojstva u ovom vremenu. Kada bismo smo to vjerovali, ne bismo bili uznemireni epidemijom, problemima, zbunjeni. Imali bismo jednu zaštitu Duha Svetoga, imali bismo jednu sigurnost, mir, radost u ovim vremenima, i kaže: „Prolazim preko vaših granica i nesigurnosti i činim od svih vas jedno gotovo djelo, bez obzira na vaše nedostatke.“ Jeste li razmišljali o ovim riječima Duha Svetoga da smo predodređeni u potpunosti ostvariti život po Božjem planu? I tome se nitko ne može suprotstaviti ako mi to želimo pojedinačno i kolektivno. Ovdje započinje naša odgovornost za Zemlju i za cijeli Svemir. Jeste li sigurni da ćete ići dalje u ovome? Ja, sam, nisam.

Danas slavimo i jedan drugi spomen čin: 5. kolovoza 1984. Gospa je preko vidjelaca u Međugorju ukazala na točan datum svog rođenja. Neovisno o liturgijskoj odluci da se 8. rujna slavi Gospin rođendan, neovisno o povijesnoj analizi kada se Gospa rodila, ja osobno slavim ovaj spomen koji je bio 4. kolovoza 1984. 50.000 osoba, 500 obitelji samo iz župe pripremalo se devet dana uz post i molitvu, i svi su osjetili Gospinu prisutnost, milost, i Gospa je dala svečani blagoslov čitavom čovječanstvu.

Što želim reći? Ako mi želimo prihvatiti djelovanje Oca, Sina, Duha Svetoga u nama, Bog nam je dao jedno sredstvo, instrument: Majku. Kako se svako dijete rađa od jedne majke, baš kao što je Isus rođen preko Bezgrešne Majke, tako svako od nas tko se povjerava, daruje Majci te želi uz njezinu pomoć sudjelovati u djelu Duha Svetoga, biva prihvaćen od Majke u trenutku svoga začeća. Nije slučajno da je Lucifer tražio od praroditelja koji su se pobunili protiv Boga da posvete ženinu utrobu Sotoni, da posvete prvorođence Sotoni. Vidite kasnije, na početku Biblije, u Postanku, odmah nakon istočnog grijeha, govori se o Božjoj intervenciji, obećanju jedne Žene i njezinog potomstva koje će srušiti zmaja.[3]

Također iako se mi ne sjećamo trenutka našeg začeća, sada možemo prihvatiti taj trenutak zajedno sa Presvetom Marijom i posvetiti ga Duhu Svetomu, djelovanju Presvetog Trojstva i Duh Sveti ga pročišćuje, uzdiže, ako mi sudjelujemo u njegovom djelovanju i vodi nas do uskrsnuća duha. A mi imamo uz nas Presvetu Mariju Bezgrešnu, Suotkupiteljicu, da se prikazuje za svakoga od nas. Vi znate kako su majke velikodušne prema svojoj djeci, kakvu pažnju imaju od trenutka začeća i na savršen način Gospa je takva u nama. Dakle, ako želimo nastaviti naš hod kroz sve kušnje, kroz sve izbore, mi imamo Nju i s Njom imamo svu braću i sestre koji napreduju sa Crkvom Isusa Krista svega Svemira i prihvaćamo novu djecu, i blagoslivljamo ih, novo začete, također i novo abortirane, one koji plaču. Mi smo u duhu i duh nas vodi, vidite, da obuhvatimo sve ljude, sve duše na Zemlji i Svemiru da možemo nositi ovo djelovanje Duha Svetoga u njima.

Dakle, tko se priprema za krizmu, trebao bi ovo uzeti u obzir, da ne šteti djelovanju Duha Svetoga, nego da mu dopusti snažno djelovati. A ako bismo svi mi i svi oni koji nas slušaju na internetu, odlučili prihvatiti Duha Svetoga, biti vjerni Duhu Svetomu, ne rastuživati ga, slijediti sve s pažnjom Bezgrešne Gospe, Suotkupiteljice i Kraljice, svijet bi se promijenio i mi bismo brzo vidjeli plodove novog stvaranja.

Evo, u ovom razmišljanju obnavljamo spomen čin, slavimo spomen i obnavljamo našu posvetu Duhu Svetom da djeluje u nama i dovede do ostvarenja Božje djelo u nama te da nas učini plodnim ljudima u ljubavi Božjoj, u njegovoj inteligenciji, mudrosti, u snazi kako bismo pobijedili svaku prepreku.

Ja vas blagoslivljam u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

[1] Usp. Molitva posvete Duhu Svetom objavljena na https://premanovomstvaranju.org09.prosinca 2019

[2] Usp. Poruka pod naslovom „Dolazim uzeti natrag ono što mi pripada“, objavljena na https://premanovomstvaranju.org

[3]Usp. Post 3,15