Razmišljanje “Vazam”

12.04.2020.

Stefania Caterina i Otac Tomislav Vlašić

Otac Tomislav: Predraga braćo i sestre, svima vama koji slušate naše riječi želim Sretan Uskrs.

Poslat ćemo vam Isusovu poruku koja je dala jedan pravac, osobito za ovo vazmeno vrijeme kako bi snaga uskrsnuća eksplodirala u cjelokupnom narodu; ne samo u narodu koji se već pridružio Crkvi svega Svemira, nego u svim osobama dobre volje koje žele spasenje. I želim nadodati neke riječi s pedagoškog stajališta.

Postoje tri različita načina zauzimanja stava. Postoji prvi način: trunuti u sebi, gledati samo sebe kako bismo sačuvali sebe i već smo izgubljeni. To znači da nas svaka životna kušnja udara, ruši nas i sudbina je smrt. Ne vidi se više i to zatvara život. Postoji jedan drugi stav: umrijeti sebi, sebičnosti kako bismo se preporodili za život i to je Isusov stav. I to je potreba Zakona Ljubavi. No vi dobro znate dajedno zrno koje niče može uvenuti, jedna biljka koja se pokrenula može se osušiti. Dolazimo onda do treće točke: sposobnost poraziti smrt, besmisao, patologiju.

Znate da je Isus poslao apostole uskrsavati mrtve, liječiti bolesne. Čak i ako netko, vjerujući, popije nešto otrovno, neće mu škoditi. Nažalost, također i propovjednici i Crkva to su shvatili kao maksimum, kao znak svetosti, ali nije to. Sve to su znakovi. Pozitivan stav je sposobnost rađati  život  koji ne umire. To smo primili od Isusa. Također  ako i susretnemo smrt, ne umiremo i to komunicirati, i to uskrsava osobe od truleži, od patologija; naša sposobnost da prihvatimo sve slomljene ljude, a ne da ih i mi odbacimo, jer Isus je došao upravo zato da prihvati sve; naša sposobnost razumijevanja svakog, da ne nadodamo jednu mrvicu tereta na neku drugu osobu, nego da nadodamo jednu novu snagu, jedno probuđenje s našim stavom, s našim pogledom.

Mislim da ćete svi razmišljati o ovoj Isusovoj poruci. Ona nas vodi do jedne duhovne profinjenosti, no ne dopušta nam truljenje. Ne dopušta nam niti sazrijevanje nego da živimo. Mnogi kršćani sazrijevaju i kao što je to bilo na početku kada je Isus prvi put došao, tako nastavljaju. Oni ne rađaju život. Čini se da nisu zli, međutim nakon ove vrućine koju smo imali, ako se spusti temperatura pet stupnjeva, osjećamo li se dobro? Osjećamo se loše. Osobe hladne prema Bogu hladne su i jedne prema drugima, hladnoća donosi smrt prije ili kasnije. Dakle, kada Isus traži od nas odlučni izbor u ovom vremenu,to nije poradi nekog nametanja kako smo navikli u hijerarhijskim strukturama bilo vjerskim ili civilnim, nego poziva na življenje punine života. „Shvaćate da ja želim da živite jednim potpunim životom koji rađa, obnavlja, obnavlja Zemlju i cijeli Svemir.“ U tom smjeru Duh Sveti želi napredovati u nama u ovom vremenu, osobito u vazmenom vremenu koje nas vodi do Duhova, do Presvetog Trojstva i vodi nas prema ljetu.

Vidite što se dogodilo ovih dana. Također ako ste promatrali propovijedi na televiziji, kakav je ton? Eh, sve se vrti oko virusa, oko jedne patologije i pita se kada će se otvoriti diskoteke, kada će biti moguće ići okolo u toj takozvanoj normalnosti. Za nas to nije normalno i zahvaljujemo Bogu koji sve popravlja i sve će popraviti. Isus nam je obećao: „Ništa vam neće nedostajati“. Ja vjerujem u to. Dakle, mi moramo podići naš pogled. Čuo sam također – sinoć je bila izmjena mišljenja na televiziji – o kršćanima, istinskim kršćanima kako se oni vide, utemeljitelj  Svetog Egidia, no oni su na društvenoj razini. Nema pogleda prema gore. Stidljivo se dotiče a mi smo pozvani na eksploziju života u nama. Započnimo među nama i s onima koje  susrećemo.

Gledajte danas ovaj lijepi, sunčani dan, kada bi se svi cvjetovi zatvorili, kada bi se sve biljke zatvorile u sebe, kada bi sva trava uvenula, kako biste se vi osjećali? A mi djelujemo suprotno. Mi očitujemo Božje lice izraženo u Isusu Kristu koji je Početak, to znači da smo svi stvoreni od tog Početka, rođeni od Boga Oca. I On je model, i model je obilježio put, pobijedio je ovo truljenje, ovo preživljavanje, probio je put prema budućnosti i očitovat će se u našu korist u potpunosti, onako kako  smo rođeni od Oca.

Evo, želim vam svima da slijedite Isusa Krista, potom će se sve društvene, religiozne stvari staviti na mjesto. Ako je dan jasan, onda se stvari vide. Ako nema sunca, ako nije jasan dan, stvari se ne vide. Pa idimo onda pravo  živjeti u svjetlosti, živjeti u radosti, živjeti u punini života, sigurni u ono što osjećaju naše duše – mislim da svi, pa čak i ateisti imaju jednu nostalgiju, nažalost čak i sotonisti imaju jednu patološku nostalgiju gdje misle da Lucifer može dati ono što Bog daje a neće dati. Bit će prevareni. Idimo onda pravo, vedri, bez zabrinutosti tako da naš život procvjeta i rađa drugi život.

Ja vas blagoslivljam, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.