Razmišljanje „Vazmeno trodnevlje – Veliki Petak“

10.04.2020. 

Stefania Caterina i Otac Tomislav Vlašić

Otac Tomislav: Predraga braćo i sestre, neovisno o zatvorenim ili otvorenim crkvama, Crkva, mi danas ne slavimo misu jer onaj tko slavi misu je Isus Krist i mi možemo sudjelovati u slavlju kao spomen čin u njegove Muke, našega spasenja. Ako iskreno prianjamo, unatoč našim slabostima, granicama, umoru, On će nas spasiti, povest će  nas u svoje Kraljevstvo.

Kao što smo čuli proroka Izaiju koji sažima proroštva, ono što su svi proroci proricali i naviještali, ostvarilo se u Isusu Kristu. Isusovim dolaskom, Židovi su se podijelili i svijet se podijelio. Oni koji su ga prepoznali kao Mesiju razumjeli su sva proroštva, kao što smo čuli u poslanici Hebrejima. I kako u današnjem Evanđelju, iz Muke po Ivanu, Isus ne razgovara s velikim svećenikom, ništa mu ne odgovara. „Jasno sam govorio, pitajte one koji su slušali.“ On je doveden pred upravitelja, jednog političkog poglavara a oni koji su  ga predali upravitelju, bili su veliki svećenici, poglavari naroda i ljudi, tražeći da bude razapet, što izranja iz ovog okvira koji predstavlja Ivan koji je, zajedno s Presvetom Marijom, pobliže slijedio Isusa sve dok nije stigao pod Križ.

Postoje ključne riječi u ovom slavlju i u ovoj Muci koje mogu biti za nas poput farova. Krist je Kralj. Svi govori koje je On napravio, oni kratki i oni koji su prethodili njegovom času, On se darovao Ocu: „Ne moja, nego tvoja volja.“ I tamo je zadobio snagu, ravnotežu i ovladao sobom. No, kralj ako je sam, nije kralj jer nema kraljevstva. Isus Krist je Kralj jer je Svećenik, Svećenik i žrtvovani Jaganjac koji prikazuje samog sebe za svakog od onih koji su Mu rekli da, koji su bili iskreni pred Bogom, kao što Pismo kaže: „Nije nikoga izgubio“. On nas brani i On se prikazuje za nas koji smo slabi, krhki, ali smo iskreno rekli da.

U tom je svjetlu vrlo važno vidjeti da bi danas Crkva, vjernici trebali razumjeti da oni nikada ne slave misu, nikada! Misu slavi Isus Krist i oni bi se trebali pridružiti, sudjelovati dostojno, iskreno.Također i svećenici koji predsjedaju slavljima ne slave, slavi  Isus Krist. Ovo je povijesni trenutak, kao što vi znate, da oni koji vjeruju u Isusa Krista trebaju ući u ovu potpunu svijest, jer nije teško vidjeti da su se vjerski vođe također i u Crkvi, među kršćanima, stavili iznad Krista.

Još jedan lik pojavljuje se u Muci prema Ivanu: „Evo čovjeka“. Pilat ukazuje na nevinog čovjeka, pravednog, to je proročki. Isus Krist je vidljiva slika nevidljivog Boga kako na kraju vremena svi mi trebamo postići ovu kvalitetu života da u  nama Bog bude živ, životan da se izražava preko svakoga od nas, a mi, postajući djeca Božja, postajemo ljudi po Bogu. I ovo je hod u ova vremena prema novom stvaranju, ne neka religioznost koja na magičan način očekuje otkupljenje, nego čovječanstvo koje se sjedinjuje s Isusom Kristom, uzdiže s Njim i postiže kvalitetu djece Božje.

Isus je jedan savršeni posrednik. Dodiruje ona fraza kada Mu Pilat kaže: „Zar meni ne odgovaraš? Ne znaš li da imam vlast da te pustim i da imam vlast da te razapnem?“ Jedan čovjek koji je nevin osuđen pokušao bi se spasiti, bilo bi normalno. No Isus to ne čini jer ne želi praviti kompromise. On uzima kao nevini Jaganjac naše krivice, naše slabosti. Njegova pravednost nije ljudska pravednost, osvetoljubiva. On je Svećenik koji spašava i poradi toga je Kralj.

Lijepo se vratiti liku Marije, Martine sestre koja je pomazala Isusa prije nego što je ušao u Muku nakon što je uskrsnuo Lazara. Njezino pomazanje izražava jednu naklonost, jednu čistu vjeru, zahvalnost i svijest da je Lazar uskrsnuo jer je Isus odlučio umrijeti za njega. I svi koji su sjedinjeni s Isusom Kristom živjet će vječno, nikad neće umrijeti. Vjerujemo da je ova Marija ona koja je prva stigla na Isusov grob. Što želim reći? Ova jednostavna vjera, iskrena, zahvalna Bogu vodi jednu dušu također i u tajnu smrti i uskrsnuća. Poslana je direktno otkriti vječni život, uskrsli život. Evo, ovo je doprinos, da danas, kada se Isus prikazuje Ocu za sve nas, mi obnavljamo naše sudjelovanje u njegovu životu da će nas On voditi k Ocu u njegovo Kraljevstvo.

Ja vas blagoslivljam, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.