Razmišljanje „Vazmeno Trodnevlje – Veliki četvrtak“

09.04.2020. 

Stefania Caterina i Otac Tomislav Vlašić

Otac Tomislav: Predraga braćo i sestre, sada smo već navikli na zatvorene Crkve i osobe, duše se sjedinjuju na različitim razinama. Vi znate kamo nas Gospodin poziva, kamo nas želi voditi: prema novom stvaranju, i želi u ovoj godini, u sili Duha Svetoga probuditi sve, dobre ili loše, da odaberu Spasitelja ili kvaritelja.

Dakle, u ovoj  godini mi na poseban način slavimo Vazmeno Trodnevlje i sve blagdane jer je oko nas okupljen cijeli Svemir koji slavi Gospodnju večeru, posljednju Gospodinovu večeru i On nas okuplja kako bismo komunicirali njegov život. Bez Duha Svetoga mi ne možemo ući u tajnu života, niti u tajne našeg spasenja. S druge strane, ne možemo imati Duha Svetoga ako ne prihvatimo Pomazanog od Oca, Isusa Krista i ovdje vidimo djelovanje trojstvenog vira u svakome od nas. Stoga  želim da budemo otvoreni Duhu Svetom u ovoj večeri i u sve ove večeri koje zajedno slavimo, kako bi probudio u nama  tajne našeg života, te da razumijemo, da smo u stanju razlikovati  dobro od zla.

Ova je večer izuzetno bogata sadržajem i ne možemo se zadržati na raznim aspektima. Ja ću se usredotočiti  na neke aspekte s vama. Prije svega, Isus nas ljubi do kraja, iznad naših granica i u ovoj Svetoj Večeri On ide iznad granice. Granica je zloća. Isus koji ide iznad ove granice želi nam oprostiti i želi oprostiti čovječanstvu, čovječanstvu koje želi prihvatiti ovo oproštenje. Ide iznad granice smrti, jer On ide u smrt kako bi nas otkupio od smrti. I jedini je i čudesan način da je s nama ostao u jednom komadu kruha i malo vina, pod ovim prilikama da bismo mi mogli piti, oprati se, tako da mi možemo jesti, hraniti se. No jesti, može se jesti i ne potrošiti, može se jesti i ne upijati, ne biti preobraženi, nasićeni. I Duh Sveti nas želi uvesti u ove dubine mističnog jedinstva s Kristom, no put je isti kao onaj Kristov: ići iznad granice, ljubiti iznad granice i ostaviti u nasljeđe generacijama ovo blago ili našu ljubav bez granica. I sve to ulazi u trojstveni vir koji u sili Crkve svega Svemira neprestano raste i gura dolje pakao.

Dakle, ono što Duh Sveti želi u nama probuditi kroz ove dane  je ovo sjedinjenje s euharistijskim Kristom da se u nama pokrene jedna sila da se suočimo sa svime, također i sa smrću, da idemo iznad smrti, smrti koja u nama djeluje neprestano nakon istočnog grijeha, neprestano. Neprestano  moramo umirati sebi. Ako netko želi biti jedno s Kristom, mora neprestano umirati sebi. Neprestano ima mogućnost uskrsnuti iznutra.

Sveti Pavao, osim ovog teksta u 12. poglavlju poslanice Korinćanima, govori glede podjela među kršćanima, prvim kršćanskim zajednicama, da poradi ove  podjele nisu Tijelo Kristovo. Među njima su svađe, podjele, borbe i kaže: “Zbog toga mnogi ste slabi, bolesni, poneki mrtvi.” Zaključak je sljedeći: življena Euharistija za nas je lijek za vječni život. Grijeh u nama, ako nismo čisti, kako je to pokazano u Evanđelju za Judu, provocira smrt u nama. Ova tajna je strašna i moramo je vidjeti  kao strahovitu jer nam je ponuđen lijek za vječni život, jednoj osudi kao prevarantima.

Duh Sveti u ovoj će godini pogurati sve nas na duboke, cjelovite i potpune odluke jer naš život ne može biti cjelovit ako nije otkupljen od Isusa Krista i doveden u novo stvaranje što znači biti bezgrešan jer svaka mrlja kvari. Duh Sveti će voditi naprijed ovo djelo u narodu koji je prihvatio Isusa Krista u jednostavnosti, sa željom da Gospodin bude živ u nama, djelotvoran u nama, uskrsli, koji nas čeka na ovaj Uskrs da nas dotakne te da ga mi možemo dotaknuti kao Uskrslog te živjeti ovu preobrazbu.

Dakle, mi ne slavimo sjećanje na Posljednju večeru, to je povijesno. Mi slavimo spomen čin, tj. aktualizaciju u ovom vremenu, u svakome od nas, među nama, onog otajstva spasenja koje nam je priopćeno. Ne trebamo istraživati, pokušavati razumjeti tajne. Ako se sjedinimo s Kristom, sve nam biva priopćeno i darovano od  Duha Svetog.

Želim danas dotaknuti jedan drugi aspekt. Danas je svećenički dan. U misi blagoslova ulja više ili manje sve je posvećeno svećenicima, obnova svećeničkih obećanja i vrši se obred blagoslova ulja. No zašto ulje? Kada su proroci naviještali silazak Duha Svetoga, nisu koristili ulje. Crkva je uzela ovu praksu koja je već postojala, ulje koje donosi jedno blagostanje, zdravlje, da se preko jednog sredstva jednog stvorenja koje trošimo, koje koristimo na poseban  način, kada u Isusovo vrijeme nije bilo krema kao danas, ulje se koristilo za liječenje određenih bolesti; za naše tijelo. Onda je Crkva razvila blagoslov tri ulja: za katekumene, za svećenike i za bolesne. No ako ulje u sebi nosi Duha Svetoga, ono pokriva sve sakramente, cijeli naš život, u svakoj situaciji. Pomazanje, ako dolazi od Duha Svetog, prenosi se i bez vode, bez ulja, bez kruha, bez vina i to je dimenzija duha koja nam je pojašnjena. I ja vas želim povesti do jedne točke da se blagoslov ulja za nas pretvori u naš život: da primimo Duha Svetoga i u sili Duha Svetoga s našim  mislima mi možemo pomazati osobe, dotičući osobe u sjećanju, noseći jednu čistu želju da se osobe približe Kristu. Možemo ih pomazati. Smisao je da između nas pomazanje teče, da  sve ono što se giba u našem duhu prema Duhu Božjem kroz dušu, kroz tijelo, da se izlijeva na druge i to je zajedništvo u Duhu Svetom. Jednostavno je.

No ja želim da ga vi želite živjeti, da ga imate u ovoj jednostavnosti i sve tajne koje su se kroz ove godine dotaknute, pojašnjene  koliko je moguće pojasniti – priopćene su nam, sjećate se prošle godine, mnoge stvari, početkom ove godine – u jednoj jednostavnosti bit će sve probuđeno u nama i uvijek prihvaćanjem Isusa Krista, da smo spremni proći s Njim, svučeni kako bi uskrsnuli. I s Kristom koji djeluje u nama, djeluje njegov Duh i sjedinjuje nas međusobno u istom Tijelu. Pomislite da se sada u ovom slavlju sjedinjuje čitav Svemir, djeca koja žele izgraditi Kraljevstvo Božje po Isusu Kristu. To je jedna moćna energija. Onda pozvani smo i upozoravani od Svetog Mihaela da budemo svjesni primarne energije, potpuno čiste, svete, bezgrešne da može teći u nama i prenositi se te pobjeđivati onu destruktivnu.

Evo, moja je želja večeras, bez pribjegavanja mnoštvu praznih recitacija, da uđimo u jedan  odnos sa Duhom Svetim da nas oživi i sjedini s Kristom, da prolazimo s Njim te da možemo obnoviti našu pripadnost Kristu koji prolazi  Zemljom, i osobito u ovoj situaciji, vraća je na liniju, na put novog stvaranja. Neka djeluje na nama.

Za vrijeme jela, sjetili smo se da jedno dijete, jedna utjelovljena duša koja bi mogla biti na planetima Visokog Svemira, ako je začeta na Zemlji, ona nosi jednu silu. I mi, svako od nas pojedinačno i svi zajedno, tvorimo ovu silu koja pobjeđuje duh zla i duh svijeta. Uđimo u ovu svijest i samo ako smo spremni suočiti se s ovom evangelizacijom, osjetit ćemo buđenje novog života na ovaj Uskrs.

Želim vam da proslijedite i nastavit ćemo sutra u slavljenju Muke Gospodnje.

Ja vas blagoslivljam, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.