Razmišljanje “Pravo lice Božje”

Stefania Caterina i O. Tomislav Vlašić

Otac Tomislav: Predraga braćo i sestre, tema našeg razmišljanja je “Pravo lice Božje“. Mi se nalazimo na kraju liturgijske godine, pred svetkovinom Krista Kralja svemira, završava se jedna liturgijska godina i započinje jedna druga, nova. Mi koji smo intenzivno hodili kroz ove godine shvatili smo da je na ovaj blagdan Svetkovine Krista Kralja svemira uvijek jedna prekretnica. Ovaj put možemo reći da se nalazimo u vremenu  tisućljetne prekretnice, jedne prekretnice u kojoj se čovjek dijeli u sebi: ili ide prema pravom Bogu ili se udaljuje od Njega.

Od 2008 godine pisali smo vam, govorili smo vam. Ako ste slijedili barem općenito, mogli ste vidjeti cijelo ovu nit vodilju kroz sve te godine, korak po korak, sve ono  što Gospodin čini po cijelom svemiru. Kao što ste čuli, evangelizacija cijelog svemira vjerojatno će završiti u ovim mjesecima, i još ostaje Zemlja[1] i odavde polaze svi scenariji, sva dinamičnost milosti i  odbijanja Boga, o kojoj smo vam govorili.

Naime u ovom kontekstu  mi govorimo i želim podijeliti s vama Gospinu poruku od 13. studenog ove godine,[2] jer potrebno je da sav narod koji prati, koji želi ići naprijed, bude sjedinjen u razmišljanjima, u smjernicama koje Nebo daje u ovom vremenu da osobe ne budu izgubljene, naprotiv, da sve osobe mogu biti sabrane.

Moram vam reći jednu stvar koja ovdje ne piše u ovoj poruci, nije napisana ali ja ću vam je reći, jer ju trebate čitati, da vam ne govori neki novinar, ne govori vam neki propovjednik, neki teolog, niti neki  svećenik: govori vam Majka o životu Božjem koja prima život u svakomu od vas, usmjerava ga prema Isusu Kristu i štiti ga. Vi znate što znači majka  u jednom životu. Ne želim vam objašnjavati biološke procese, psihološke procese, to vama ostavljam, ali to je istina naše vjere. Ako Ju ne prihvatimo u svoj sili koju nam  Gospa može prenijeti u ovom vremenu, gubimo put. Zaputimo se onda u našem razmišljanju.

Gospa kaže: “Danas vam želim reći da ŽIVOT NIJE ŽIVOT BEZ BOGA“; život i ne život. „Ako ostavite Boga izvan vašeg postojanja, vi ne živite, nego se ograničavate na preživljavanje. Samo Bog daje smisao vašem biću, jer samo u Njemu razumijete tko ste, odakle dolazite i prema čemu idete.“ Danas se govori – i to naglašava  Gospa – o praznom životu, ispunjenom surogatima, lažnim licima Boga koji nije Bog. Govori se o čovjeku koji je pod stresom i psihički labilan; gdje nad njim vladaju prepotentni,  no prepotentni  su krhkiji od drugih. Samo što su se dali u ruke  Sotone kako bi se očitovali jačima i pritiskali druge.  No malo je onih koji vam govore o jednom strašnom stresu u nama; strašni stres u nama je ne poznavati  Božje lice, ne poznavati podrijetlo, ne poznavati naš hod, ne poznavati našu sudbinu. Ovaj stres, super stres, nije ništa drugo nego živjeti istočni grijeh, odvojiti se od Boga i usmjeravati se sami. Možda to možemo gledati u slici jadnih migranata: iskorijenjenih iz njihovih zemalja, njihovih obitelji, njihovih običaja, njihovih uvjerenja, vidimo ih kako lutaju, sanjaju o Europi, o Americi, obmanjuju se. To je jedna slika, ali jedna slika koja nam govori: Bez Boga smo dezorijentirani.

Danas se nadodaje jedna druga problematika da se o Bogu ne govori u javnom životu. Ako se govori u javnom životu, govori  se o nekom Bogu, jednom Bogu … istina je da je jedan Bog, ali Bog za nas nije apstraktan, nije nepoznat. Što nam treba Bog kojeg ne poznajemo, koji ne poznaje nas, koji se ne zanima za nas, u oblacima ,daleko od nas? Mi smo u praznini! Onda Gospa zove, poziva: “Vrijeme je da se vratite Bogu; ne bilo kakvom bogu, nego pravom Bogu: Ocu, Sinu i Duhu Svetom. ” No što nam govore Otac, Sin i Duh Sveti? Što govore nama kršćanima, što mi možemo reći drugim osobama? Stvoritelj, Otac, u kojem su sve tajne, no prenosi nam svjetlo u svim tajnama, i naš se život rađa iz ove ljubavi koja se razvija u svima nama i sve stavlja i daje smisao svemu. No, ovog Oca mi možemo spoznati samo po Sinu Isusu Kristu koji je uklonio grijeh, koji je otvorio put, stoga kaže Gospa: “U licu moga Sina možete vidjeti pravo lice Božje”.

Ma mi poznajemo nekog sveca za kojeg se govorilo Alter Cristus. I mi govorimo: „Imamo jednog sveca“, no svatko od nas  treba postati Alter Cristus, u svakom od nas treba izroniti Božje lice onakvo kakovo jest, i svatko od nas tko čeka novo stvaranje, slavno očitovanje Božje treba biti u jednom hodu da ljubi to lice, i kada se On očituje, radost i život eksplodiraju u nama. Neće biti popravnog ispita. U ovom hodu svatko od nas izranja u svoj dinamičnosti života, pun mira, nade,životnosti, sigurnosti i ne dotiču ga problemi, pa niti veliki problemi u životu jer ovaj život koji je prisutan u nama je Život velikim slovom.

Postoji i jedan drugi aspekt kada mi govorimo: „Istina je da Sveti Mihael treba zatvoriti vrata pakla na kraju“, ali zatvara ih u ime Božje i u ime sveg naroda koji će ući u novo stvaranje. Na licu sve djece Božje treba se očitovati Kristovo lice koje će zauvijek zatvoriti pakao.

Ovaj prvi aspekt o kojem govorim je aspekt naše dinamičnosti koja ispunjava naš život; drugi aspekt je naša odgovornost za svu Zemlju, za cijeli svemir: očitovati da je Isus Gospodin koji upravlja svime i vodi nas k Ocu. Mi živimo u ovim vremenima. Ja govorim o tom jer će čovječanstvo Zemlje biti prisiljeno dati odgovor. Tko se usmjeri prema licu Kristovu, i po Njemu, prema licu Očevu imat će svu silu za živjeti i to su vremena o kojima je Gospa govorila, veličanstvena. Ali tko iziđe iz tog, sve više će ulaziti u stres, u strah, u zabrinutost, bit će zahvaćen jednom unutarnjom dinamikom koja dolazi od Sotone. Neće moći eliminirati ono zlo koje djeluje u čovjeku i među ljudima.

Kao Majka sve vas preklinjem: ostavite pogrešne putove i odlučno krenite prema mome Sinu, koji je Put, Istina i Život. On će vam objaviti Oca i vi ćete ga upoznati, i ljubit ćete ga.  Zaustavimo se ovdje! Ako mi odaberemo Isusa Krista iznutra, postajemo obasjani i u nama se budi ljubav prema Ocu koju nitko ne može zaustaviti. Razmišljajte o iskustvima apostola nakon uskrsnuća Isusa Krista. Nastavlja: „ Otac, u ime Isusovo, dat će vam Duha Svetoga koji će vas voditi na novim putovima, jedinim koji vode do istinske sreće. Upoznat ćete Život i živjet ćete.“

I vraćamo se iznova na Majku Božju. Govorili smo polazeći od poruke koja se odnosi na Majku Suotkupiteljicu[3], majka, žena, koja prima život iznutra, brani ga, prenosi životnost sinu, usmjerava ga. Onako kako je u prirodi, tako je i u milosti. Ali mi kršćani smo to razumjeli? Primiti Gospu s jednom jednostavnošću da nas usmjeri iznutra. Stoga u Njoj djeluje Duh Sveti, stoga je Ona jedna savršena  Majka, u Njoj je ostvaren život Božji onako kako je predviđena od trenutka začeća sve do uzašašća na nebo, međutim nije u oblacima, među nama je, Majka je svakomu od nas. Ona svjedoči: „Tko vas je naučio ljubiti i osjećati se ljubljenima?“ Vi znate , ako jedan čovjek ne primi ljubav, osjeća se frustriranim; ako jedan čovjek ne ljubi druge nesretan je. Temeljna potreba u svakom čovjeku je biti ljubljen, ljubiti, imati puninu života, i Bog nam je u svojoj dobroti dao Majku koja prima život Božji u svakomu od nas  i štiti nas od naših slabosti, brani nas, i rekla je da će nas Ona štititi u ovim vremenima i nitko drugi nas neće moći zaštititi. Ona je Majka koja je u nama otvorena Duhu Svetom i prima sve ono što dolazi od Života velikim slovom prema svakomu od nas, u svojoj originalnosti. I mi, usmjereni u ljubavi prema Njoj, bivamo usmjereni prema Sinu Isusu Kristu. Ovo je unutarnji proces koji ozdravlja onaj strašni stres, istočni grijeh koji ne biva eliminiran  ako ne u tajni odnosa svakoga od nas sa Presvetim Trojstvom po Majci Božjoj, naravno u zajedništvu sa cijelim Mističnim Tijelom Kristovim.

Ne možemo onda više gledati na ove poruke kao na neku vijest, već biti otvoreni da Duh Sveti probudi u nama vjeru u svoj dinamičnosti, gdje su sve životne istine prenesene, također i kroz povijest Crkve; nema drugih jer to su zakoni života. I mi bivamo usmjereni prema Onom koji je Izvor našeg života, Ocu, prema Onom koji ozdravlja naš život – i vidimo mnoge probleme u društvu, u životu koje samo Bog može ozdraviti-; naš život biva usmjeren prema Duhu Svetom koji sve posvećuje, također i naše patnje, gdje smo imali promašaje, nesreće, posvećuje sve ono što mi prikazujemo i daje pravi smisao našem životu.

Zaključujem riječima koje se odnose na mlade: „Obraćam se osobito vama, dragi mladi: dok još uvijek visoko sja za vas sunce života, ne zaboravite Boga! Ljubite Ga, nadajte se i vjerujte u Njega, i bit ćete ispunjeni ljubavlju i hrabrošću kako biste ostvarili vaše najljepše ideale“.  I doista se obraćam mladima prisutnim i odsutnim, koji će slušati: uložite živote u ovo kako bi se rodilo novo čovječanstvo, uložite vaše živote u ovaj program koji Bog ima za vas i na vašem će licu biti vidljivo Božje lice, jer danas je teško vidjeti Božje lice na ljudima na Zemlji, rijetkost ga je vidjeti. Naravno, ovaj zakon koji se odnosi na mlade ljude, vrijedi za svakoga od nas, pa i za jednu umiruću osobu. Govorimo o mladim ljudima koji imaju pred sobom život, da odaberu život kako bi ga ostvarili za njih i u korist drugih te nosili svjetlo čovječanstvu.

Evo, želim da svi zajedno možemo razmišljati i gibati se  u tom smjeru u molitvi, moleći, uzdižući našu molitvu sa svih točaka na Zemlji, iz svemira moleći Boga da nam udijeli milosti, međutim mi se moramo truditi, također i mi, ono što želimo dopustiti je da to u nama bude ostvareno po djelu Duha Svetoga.

Ja vas blagoslivljam, da vas blagoslov pratiti u vašem razmišljanju, u vašim molitvama, u vašem svakidašnjem življenju da vaš život bude usmjeren prema Onomu koji je izvor, Alfa i Omega, Izvor i Život, da u svakom trenutku, u svakoj situaciji možete crpsti s tog izvora i usmjeriti se u pravom smjeru, u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

[1] Usp. Isusova poruka od 14. Listopada 2017 pod naslovom „Započinje vrijeme sabiranja plodova“, objavljena na www.premanovomstvaranju.org 24 listopada 2017

[2] Usp. Gospina poruka Stefaniji Caterini, objavljena na http://www.premanovomstvaranju.org

[3] Usp. Isusova poruka od 22.ožujka 2008 pod naslovom „Presveta Marija, Suotkupiteljica čovječanstva“, objavljena u knjizi „Ispisati Povijest svezak I – U Božjoj misli“ i na www. prema novom stvaranju.org