Bezgrešnost

Stefania Caterina i Tomislav Vlašić nam govore o bezgrešnosti

Otac Tomislav: Pozdravljamo vas draga braćo i sestre, i nastavljamo s našim razmišljanjima. Danas govorimo o bezgrešnosti. Ne može se ući u Kraljevstvo Božje prljavi, nekompletani –  samo čisti se ulazi u Kraljevstvo Božje, kaže Otkrivenje[1]. Kada govorimo o bezgrešnosti, govorimo o našem prikazanju preko Bezgrešnog Srca Marijina. Bilo argument bezgrešnosti, bilo argument Majke Božje, preko koje se mi prikazujemo, postaje jedna tema gdje trebamo biti jako pažljivi. Prije svega, kada se govori o Mariji u ovim vremenima, o predanju Mariji, neki vjernici to čine kao neku recitaciju ali predanje Mariji je nešto više, puno više kada se radi o prikazanju preko njezina Srca Isusu.

Postoji jedan drugi argument koji privlači našu pozornost: danas se čini da je štovanje Marije suprotno međureligijskom dijalogu, među kršćanima, te za religijsko prihvaćanje svih naroda različitih religija. Trudit ćemo se razviti ovaj argument prikazujući ga tako kakav je u Bogu, kako Bog želi, ne kako mi to želimo.

Stefania Caterina: U vezi s tim pitamo se što znači bezgrešnost i dopustimo da Isus bude onaj koji će nam to reći. U jednoj izuzetno važnoj poruci koju smo već citirali, Isus govori o budućnosti svog naroda. U poruci od 08.rujna 2011[2],Isus nam daje definiciju bezgrešnosti. Govoreći o svom narodu kaže da njegov narod treba biti bezgrešan kao Marija. I kaže: Bezgrešnost ne znači savršenost; ne zahtijevam od vas da budete savršeni, jer samo je Bog savršen. Bezgrešnost ne znači ni sama seksualna čistoća. Prava bezgrešnost je svlačenje od vaših osobnih interesa i ambicija; to je potpuna iskrenost pred a mnom i pred vašim bližnjim. To je sposobnost da ponizno priznate vaše granice tražeći pomoć od Boga i od braće, bez skrivanja iza beskorisnih i štetnih opravdavanja, nego dolazeći pred vašeg Učitelja. Bezgrešnost je sinonim za cjelovitost. Isus također nadodaje: Uvjeravam vas da ne možete biti cjeloviti bez pomoći moje Majke, čiste i svete Djevice, koju sam vam darovao kao Majku. Podno križa sam je povjerio Ivanu i on ju je prihvatio u ime svih vas. Nisam povjerio Ivanu samo siromašnu, ispaćenu ženu, nego snažnu Majku, Ženu koja je primila od Oca zadatak da smrvi glavu zmiji.“ Između ostalog Isus govori nešto veoma jako. Sve će biti jača borba protiv sila zla. Doći će dan u kojem će Srce moje Majke za vas biti jedino sigurno sklonište, jer će vas njezina bezgrešnost zaštititi od profinjenih demonskih zamki. Vidite, dakle kako bezgrešnost ne može biti rastavljena od Marije, jer je teško doći do bezgrešnosti bez majčinskog posredništva i bez njezine čistoće koja nas obavija, koja nas direktno vodi k Isusu.

Otac Tomislav: Primili smo svjedočanstva prve Crkve, Svetog Petra što je za apostole bila Majka Marija, što je bila njezina molitva; imamo svjedočanstva iz ovih vremena u kojima živimo i koja nas guraju doseći Krista preko Bezgrešnog Srca Marijina, što je snažno življeno kod braće vjerne Bogu od početka njihova hoda, te je živo u svim kršćanima u svemiru koji su se obratili. Poslušajmo.

Stefania Caterina: Trebamo reći da je Marijina molitva bila prisutna u prvoj Crkvi, između ostalog u Djelima Apostolskim u prvom poglavlju u 14-om retku upravo se govori kako su apostoli bili složni, te da su se redovno sabirali na molitvu sa ženama između kojih i sa Marijom, Isusovom Majkom. Dakle, ovo mi znamo iz Djela Apostolskih da je to bila jedna uobičajena praksa, Marija je bila prisutna.  O tome se govori bilo u onoj poruci koju sam prije citirala, bilo u poruci Svetog Petra koju ćete pronaći u knjizi „2012“ [3]-poruka Svetog Petra od 21.kolovoza govori upravo o ovom iskustvu Marijine prisutnosti i kaže: „Molitva Marije, Isusove Majke, nas je posebno podržavala. Volio bih da dobro shvatite što je za nas značila i što znači za vas molitva Majke: preko nje se isijavaju svjetlost i snaga Božja. Bez nje bismo se jako teško mogli suočiti sa strašnim reakcijama svećenika, staraca, farizeja i pismoznanaca. Oni koji su vidjeli prijetnju njihovoj moći i uzdrman njihov nauk.“

Ovo je bilo iskustvo apostola i prvih učenika, ali također i danas možemo reći da u svijetu u kojem živimo nije lako biti kršćanin. Također i mi se danas trebamo suočiti sa istim izazovima s kojima su se suočavali apostoli i učenici i još jednom Marijina molitva nas podržava, štiti, prosvjetljuje, komunicira nam božansko svjetlo. S druge strane, već smo vidjeli da Isus vidi budućnost svog naroda upravo kao bezgrešnog naroda i izrazito govori o Mariji koja je više puta bila poslana na Zemlju, bila je poslana kako bi nas njezina ljubav, govori „povratila meni“ – u istoj poruci od ranije „Budućnost mog naroda“,govori: Mnogo sam vam puta slao moju Majku, sa željom da vas njena ljubav dovede k meni i da vam njezina blizina pomogne da se uzdignete iznad poteškoća zemaljske egzistencije. Moja Majka se bezbroj puta ukazala na Zemlji. Nije došla da bi pripomogla vašim diskusijama i okruglim stolovima o nadnaravnim fenomenima, niti da bi rađala fanatizam i sentimentalizam, došla je da bi probudila vašu vjeru. Gospa se ukazivala u najosjetljivijim fazama kroz koje su prolazile Crkva i Zemlja, da bi vam pomogla da nadiđete svaku poteškoću; uvijek vam je podizala most koji vas je vodio prema Bogu, pokrivajući svojim milosrđem mnoštvo vaših grijeha. Ne zaboravite to, i pokajte se za svaki put kada je niste prihvatili, naprotiv, vi ste je izrugali i odbacili. Kažem također i vama, pastirima: pokajte se! Znate vi dobro poradi čega.“ Vjerujem da se trebamo zapitati nad ovim riječima, iznad svega kada Isus nastavlja govoreći: Nema budućnosti za moju Crkvu bez Marije. Moja će Crkva biti Marijanska ili neće biti moja.“ To su izuzetno jake riječi poradi kojih se trebamo posebno zapitati, upravo u trenutku u kojem vidimo zauzimanje stava distance, sa strane također i dobrog dijela službene crkve, od Marijinog lika koji za mnoge postaje neugodan, postaje prepreka u dijalogu sa braćom protestantima, ili sa drugim religijama, kako smo prije rekli. Evo, ponavljam vam: „Moja će Crkva biti Marijanska ili neće biti moja“,ipak ne trebamo zaboraviti da Marija nema samo zadatak sabrati narod na Zemlji, prosvijetliti s ovim riječima, ovim blagoslovom koji nam Bog puno puta daje preko nje. Isus nastavlja govoreći: “Marija će sabrati pod svoj plašt ljude sa svih planeta u svemiru i prikazat će ih meni, kao prava Majka. Marija je kraljica svemira kao što sam i ja Kralj. Kao takva će biti prihvaćena i čašćena od sve djece Božje gdje god se ona nalazila. Bit će Majka cjelokupnog čovječanstva. Kada neki čovjek odbaci vlastitu majku, odbacuje život. Stoga, tko odbaci Mariju, neće biti dionikom moga života.“ Gledajte, ovo su strašne riječi! I stoga braćo i sestre, ako smo doista kršćani ne trebamo imati strah biti potpuno Marijini. Posveta Mariji i naša pripadnost Njoj su temeljni. Uvijek nas podsjeća na svetog Papu Ivana Pavla II koji je učinio svojom posvetu Mariji „Totus tuus“, što je bila nit vodilja cijelog njegovog pontifikata. Stoga ne odstupajmo.

Otac Tomislav: Kada govorimo o Mariji, govorimo o Bezgrešnoj Ženi, Bezgrešnoj Majci i pozvani smo svi zajedno doći do bezgrešnog života koji je Ona primila u trenutku začeća. Mi trebamo proći put u obrnutom smislu od Nje: mi trebamo doseći. Kada se govori o bezgrešnosti, riječ nije ugodna. Onda postoje interpretacije: „ ma ovo je idealiziranje“, „ali ja ne mogu biti bezgrešan“, „mi u Crkvi, krhke smo osobe, Crkva nije za savršene nego za krhke“ – sve su ovo vrijedni aspekti iz jedne točke gledišta, ipak trebamo pratiti put objektivnosti: Bog nas želi cjelovite, u punini, u njegovu Kraljevstvu, ili ne?

Ovdje želim naglasiti, na poseban način, neke točke: mi se ne spašavamo po nama samima, po našim djelima. Sveti Pavao uzvikuje puno puta: „Po milosti smo spašeni“[4], naime svatko se od nas treba staviti u jedan stav primanja, sabrati ono što Bog daje i što je Bog pripremio. Jedna druga točka koju želim naglasiti je: ako mi odlučimo doći k Bogu našim sredstvima, predodređeni smo za promašaj. Naprotiv, Isus Krist svojim Vazmom, sa njegovom smrću i uskrsnućem stavio je u nas jednu snagu milosti koja usmjerava cijelo naše biće prema potpunom ostvarenju, što znači biti pročišćeni, preobraženi i povedeni u puninu.

U našoj slabosti mi znamo citirati neke Crkvene fraze: zajedništvo svetih nas podržava, kompletira, tamo gdje mi ne uspijevamo. Tko su ovi sveci? Ma je li ova fraza magična? Ali kada govorimo o svecima, znamo li tko su? Među svecima ističe se Gospa, Bezgrešna Majka. Zašto je stvorena bezgrešna? Da bi mogla primiti na bezgrešan način život Božji i utjeloviti ga, roditi Isusa Krista. U isto vrijeme Ona je Majka svakoga od nas i potrebna nam je Bezgrešna Majka  da u svakome od nas može se roditi cjeloviti život, kompletan, kako bi svatko od nas mogao biti promoviran, i u tom smislu, nitko nas ne može zaštititi u ovim vremenima osim Bezgrešne. Zamislite jednu auru oko nas bezgrešnu, i zamislite da smo uronjeni u bezgrešan život: Sotona nema više pristup, knez ovoga svijeta nema više moći nad nama. Budimo onda pažljivi kada razmišljamo o Gospi, o bezgrešnom životu, bezgrešnosti. Ona je Bezgrešna Majka i nitko od nas, nitko od svetih nije dosegao život u Bogu kao Ona. Darovana nam je od Isusa kako bismo prošli putem i došli tamo gdje Ona boravi, u redu koji je Bog predodredio.

Stefania Caterina: Ako promatrate svijet kakav je danas, vi vidite s kakvom upornošću demon napada bezgrešnost kod osoba, čistoću na svim razinama, u mislima, riječima, u ljudskom tijelu, u svemu, stoga jedan od razloga poradi kojih on širi da tako kažemo nečistoću je upravo zato jer nedostaje istinsko, iskreno štovanje Majke Božje. Naše bake, naše majke rješavale su puno veće probleme u obitelji, u svijetu sa krunicom u ruci, to ne zaboravljamo jer su to važne stvari.

Ali također ovdje željela bih vam donijeti jedan citat iz knjige „Svemir i njegovi stanovnici“, na 285 str., gdje Duh Sveti govori upravo o predanju Mariji, kao jednoj izuzetno važnoj točki i kaže: Predanje Mariji je vrlo važno: kao što se svaki čovjek, po zakonu prirode, rađa po tijelu jedne majke, tako se, po zakonu milosti, u duhu ponovno rađa od jedne Majke. Dobro shvatite ovo: ako se ne rodite ponovo iz utrobe One koja je rodila Bogočovjeka, nećete doći do punine, bit ćete slabi na vašem putu. Riskirali biste ne doći do cilja kad vas Isus ne bi povjerio Gospi. Međutim, potrebno je i vaše osobno predanje Mariji: i vi morate učiniti vaš dio, predajući svoj život s povjerenjem u njene ruke – u Marijine ruke. Majka zna što vam treba, njezino Srce kuca u skladu sa Srcem njezinog Sina Isusa. Vaša sveta Majka je sva čista i pokazuje vam put čistoće; moćna je i štiti vas od zla; ona vas kao Majka prima i razumije kada trpite. Nježno vas poziva kada pogriješite, ali vas nikada ne ranjava, jer je najnježnija Majka.

Blaženu Djevicu Mariju, Božje remek djelo, Isus vam je darovao pod križem kao Majku da vas prati na putu svetosti i povratka Bogu; neće vas ostaviti dok ne budete sigurni u rukama Božjim. Nemojte ni vi nju ostaviti, ako želite da vaše posvećenje bude lakše i brže.“ Čini mi se da nema puno za nadodati ovomu. Pitam se zašto, ako nam Bog daje jedan tako veliki dar, mi se trebamo odreći tog dara?Ako se netko drugi odrekao, zašto se trebamo odreći također i mi? Ne odričimo se Božjih darova, jer u darovima Božjim često je naše spasenje i spasenje svijeta.

Otac Tomislav: Na početku Biblije, darovano je obećanje žene, i naviještena je borba, rat, između potomstva žene i potomstva zmije. Mi jesmo u tim vremenima, sve više ćemo ulaziti u vremena ove borbe. Gospa je na prvoj liniji da nas vodi Isusu Kristu, po Isusu Kristu i s Isusom Kristom u Kraljevstvo Božje; u prvom redu jer je Majka, u prvom redu jer je moćna Majka, bezgrešna i u prvoj je liniji jer nitko ne može imati osjetljivost za djecu kao jedna majka. Onda oslobodimo se ove napasti naše samodostatnosti koja se propagira tako u ovom međureligijskom dijalogu dobrih mislioca: Božji red je savršen, Božji red se očitovao i ne može se narušiti, inače upadamo u usta zmije. Ne možemo postati bezgrešni bez Bezgrešne, stvorena je bezgrešna u korist sve djece Božje, ali pazimo: ne može se cjelovito preporoditi bez bezgrešnosti unutra. Zaključimo onda našim razmišljanjem da bezgrešnost zahtjeva od čovjeka cjelovitost u odgovoru Kristu i njegovom Vazmu, njegovom prolasku kako bi potpuno sudjelovao u uskrsnuću, u uzašašću da bi ušao u Kraljevstvo Božje. Ovo razvija u nama cjelovitost duha, cjelovitost naše duše. Onda tako možemo pobijediti izvor zla koji uništava, kvari, povlači ljude. Moje svećeničko i kršćansko iskustvo je da sav ovaj hod  ne bih mogao proći bez predanja Bezgrešnoj Mariji, i ovo je obavezno za cjelokupno čovječanstvo, kako smo čuli u citiranju od strane Stefanije. Naime, narod koji želi marširati prema novom stvaranju ima ovaj put: prikazanje života Isusu preko Bezgrešne Majke da bi bili bezgrešan narod, cjelovit te da bi ušli u puninu života.

Ja vas blagoslivljam zajedno sa Presvetom Marijom i, u isto vrijeme, vam kažem: hrabro! Ne čekajte da vam netko kaže: „Gospa je ovakva, onakva“, ako vi ljubite Boga, vi ćete prepoznati  vašu Majku. Molim vas,ne zbunjujte se, idite u Međugorje, ali tražite Gospu. Ne tražite nešto za vas same, nego tražite bezgrešan život, cjelovit, onda će na vašim licima zasjati Majka Božja.

Želim nadodati također i jednu drugu jako važnu točku: prihvaćajući Gospu, program Božji u Gospi, Sveti Josip se pridružio zajedništvu s Njom  da bi bio naš čuvar, naš zaštitnik. Želim reći ženama: nećete pronaći vašu potvrdu ako ne preko Majke Božje, otkrivajući njezinu ljepotu, njezinu osjetljivost za Boga; i ne možete biti prave majke koje nose život Božji svojoj djeci bez Gospe. Ali također i vi muškarci, nećete ući u sklad vašeg bića ako ne prihvatite ovaj život u Mariji kako ga je prihvatio Sveti Josip.

Neka se moj blagoslov zajedno sa Marijom i Svetim Josipom spusti na sve vas, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

 

 

 

[1] Usp. Otkr 21,27

[2] Usp. Poruka pod naslovom „Budućnost mog naroda“, objavljena u knjizi „2012-odlučujući izbor čovječanstva“, i u knjizi „Prema novom stvaranju ,“izdanje 2012, te na http://www.premanovomstvaranju.org

[3] Usp. Poruka Svetog Petra apostola pod naslovom „Univerzalno poslanje Crkve“, u knjizi „2012 – Odlučujući izbor čovječanstva“, te na web stranici http://www.premanovomstvaranju.org

[4] Usp. Ef 2,5