„Izabrati Isusa Krista ili Lucifera“

 Razmišljanje 

Stefania Caterina i Tomislav Vlašić

Predraga braćo i sestre, u zadnja dva susreta govorili smo vam o Kristu i o Antikristu. Danas se naše razmišljanje odnosi na temu: „Izabrati Isusa Krista ili Lucifera“. Zašto postoji suprotstavljanje između Isusa Krista i Lucifera? Stoga što je Antikrist Luciferov poslanik. Lucifer je samo stvorenje i prazni se dajući moć Antikristu, te kao posljedica toga ispraznit će također i Antikrista. Ovo je početak propasti, početak poraza Lucifera i mračnih sila. Sin Božji se utjelovio, preuzeo je našu narav, preuzeo je teret grijeha čovječanstva, okajao je, otvorio put kako bi se svatko od nas uključio po Njemu u život Božji, život koji nema kraja, puninu savršenog života, koji se ostvaruje u Njegovu slavnom dolasku.

Odavde polazimo s pitanjem: zašto praviti odabir između Isusa Krista i Lucifera? Ovaj odabir nije fakultativan, nego je obavezan. Samo što će se očitovati na kraju vremena kada bude kasno za neke osobe koje slijede Lucifera ali isto tako i  za neke oblike života koji će yavršiti u propast.. Ovo je odabir: tko odabere Isusa odabire izvor života i njegov život raste, preobražava se, ide prema punini, potpun je već ovdje na Zemlji jer ga pokvarenost ne može oštetiti ako taj čovjek doista pripada Kristu sa svojim odabirom; tko odabere Antikrista, kao posljedica toga Lucifera, odabrao je put pokvarenosti jer Lucifer je zlo, on je izvor zla i svi oblici pokvarenosti dolaze od njega i tako kao posljedica toga, preko Antikrista.

Ovaj odabir se postavlja kao nužan u ovom vremenu. Povijest čovječanstva je napredovala, nažalost napredovalo je također i zlo, vidjet ćete, nije teško njega vidjeti. Svi znakovi pokazuju da osobe trebaju napraviti odabire. Naš navještaj  je da ova vremena nose definitivni odabir jer ova vremena pripremaju slavni dolazak Isusa Krista. Evangelizacija napreduje u cijelom svemiru, nažalost napreduje također i Lucifer i njegovi sljedbenici, sa njegovim saveznicima. Ovaj odabir u ovom vremenu treba biti slobodan, svjestan, osoban. Ne postoje odabiri za masovnom pripadnošću narodima, društvu, religiji, grupi; treba izroniti cjelovita osoba, korektna – često smo govorili da je korektnost pred Bogom bezgrešnost – u svakome koji vjeruje u Krista  treba izroniti sposobnost komunikacije sa cijelim svemirom, polazeći od onih koji su nam blizu.

Odabir Isusa Krista Otkupitelja,uskrslog, uznesenog na nebo, put je za svakoga od nas koji vodi prema novom stvaranju. Uglavljeni u Kristu, mistično sjedinjeni s Njim proći ćemo kao djeca Božja u novo stvaranje. O ovom smo govorili i ovo je kršćanski poziv koji treba biti oživljen u ovom vremenu.

Put je otvoren jer je Isus Krist uklonio grijeh, posljedice za čovječanstvo ali svatko od nas treba proći kroz ovaj put, u svakome od nas se treba ostvariti. Isus Krist ide prema ispunjenju  i rečeno nam je i pisali smo da Bog više ne čeka niti odgovor službene Crkve po nekim argumentima koja se nije niti izrazila glede braće vjerna Bogu u svemiru, nije informirala čovječanstvo – Isus Krist ide naprijed  s onima koji prianjaju i žele napredovati i doseći ispunjenje.

Mi vjernici ne možemo stajati u praznini u našoj vjeri; vjernik, pravi vjernik je onaj koji sudjeluje u Kristovu djelovanju, onda kao posljedica sudjelujemo u milostima ovog vremena, u djelovanju Presvetog Trojstva u ovom vremenu u korist cjelokupnog čovječanstva. Dakle, odabir je sudjelovati u milostima, sredstvima koja su nam darovana u ovom vremenu i govorili smo da će Lucifer izabrati svoja sredstva, Antikrista, a Bog ima svoja sredstva. U ovom je naša osobna odgovornost da svatko napravi ovaj odabir.

Stefania Caterina: Predragi slušatelji, pozdravljam vas i uključujem se u ono što je rekao Otac Tomislav i donosim vam moje iskustvo glede odabira između Isusa i Lucifera. Nije fakultativan, rekao je Otac Tomislav, i nije za nikoga fakultativan, pa niti za one koji su poput mene primili posebne darove; po milosti sam bila zahvaćena u ovaj tako velik plan uglavljenja u Kristu i tijekom godina su mi bili otvoreni mnogi horizonti o sudbini čovječanstva, o događajima koji nas očekuju.

U svim mojim iskustvima razumjela sam da je obavezan prolazak uvijek preko Isusa Krista, onakvog kakav se očitovao na Zemlji, umro i uskrsnuo i to je jedini prolazak za cijeli svemir jer čovječanstvo cijelog svemira trebat će proći preko smrti i uskrsnuća Kristova, biti preporođeno preko njegove žrtve.

 Vidjela sam također kroz ove godine koliko je milost Božja silna i na djelu u cijelom svemiru. Naime i ja kao i svi vi pozvana sam izabrati, napredovati i odgovoriti. Mogu vam reći da u mom osobnom iskustvu izabrati znači prikazati se Bogu po Isusu Kristu po Bezgrešnom srcu Marijinu, možemo reći da izabrati znači prikazati se i prikazati se znači biti raspoloživi biti promijenjeni iznutra, biti preobraženi od Isusa po naumu koji Otac ima za svakoga od nas.

Svaki dan trebam izabrati Isusa Krista da bi napredovala, odgovorila, da bi isto tako išla u korak s milošću koja mi biva darovana, koja je sve jača kako malo po malo i Božje djelovanje postaje sve intenzivnije. Ovo vrijedi za mene ali vrijedi i za sve vas. Što više novi narod raste i napreduje, i milost je sve jača i što je milost jača to i odgovor treba biti veći. Jedna velika milost zahtjeva i jedna velik odgovor.

Želim reći da zahvaljujući ovom odabiru i ovom prikazanju Bogu mogla sam nadići mnoge prepreke, poteškoće, otpore, kritike i mnoga trpljenja kroz koja sam prošla kroz ove godine noseći ovaj program. Mogla sam ih pobijediti  samo praveći ponovno u svakom trenutku ovaj odabir govoreći ponovno Gospodinu „Da“, prikazujući se potpuno, rekla sam Bogu: „Ne želim ti ništa odbiti“, i ovo me vodilo naprijed, kroz kušnje. Htjela bih vam također reći da to što imam izvanredne darove, ne čini od mene izvanrednu osobu, naprotiv, ja osobno vjerujem da Bog izabire malene osobe naizgled naj neprikladnije, po Njegovu slobodnom odabiru. Stoga je moja osoba trebala i treba svakodnevno rasti, čistiti se, oslobađati se od sebičnosti, doseći jednu ljudsku i duhovnu zrelost, te kršćansku zrelost po mjeri Kristovoj. Ovo se događa i može se dogoditi samo po ovom odabiru koji se svakodnevno obnavlja, jedan odabir prikazanja sebe Bogu u svemu onom što On želi.

Gospodin me uvijek pitao da izaberem uvijek i prije svega za živjeti, da bi razumjela stvari koje mi bivaju objavljene. Bog od mene nije nikada učinio jedno slijepo, gluho sredstvo, želio je da sve razumijem, da razumijem kako bi mogla to svjedočiti i živjeti. Ono što mi je objavljeno obvezuje prije svega mene, jer ja trebam biti cjelovita kako bi mogla cjelovito prenijeti ono što mi biva darovano. Na početku mog hoda, kada mi je  Gospodin tek počeo objavljivati sve ove stvari, a to je bilo 1984, Isus me isključivo pitao koga želim slijediti. Pitanje je bilo: „Želiš li ovo prihvatiti ili ne, ili želiš živjeti za sebe samu, želiš li jedan ugodniji život? Ako prihvatiš ovo, imat ćeš kušnje, imat ćeš patnje, međutim ja ću ti dati život i dat ću ti također da možeš ići preko sila zla. Ako naprotiv izabereš sebe, svoj život, svoju ugodnost, nećeš me više čuti, neću te više uznemiravati“. Ovaj odabir je bio na početku mog hoda kao kamen temeljac, kamen na kojem je Gospodin gradio, jer dobro se sjećam da su mi došle apostolove riječi:“Ali kamo da idem? Samo ti mi možeš dati život. Naravno da ću izabrati Tebe“.[1]

Naime, sve ovo neprestano izabiranje, u svakom trenutku s ovim osobnim dubokim odabirom, vodi nas i vodi me  i mislim da vodi sve nas da imamo potpuno povjerenje u Njegovu Providnost. Izabrati Isusa Krista znači imati povjerenja u Njega, u sve ono što On čini u našem životu. Mi mislimo na Providnost kao na materijalnu pomoć – ja sam iskusila i ovo u mom životu – ali Providnost je također iznad svega duhovna, što znači providjeti u duhovnom životu, dati onu hranu, onu snagu, onaj život koji te vodi naprijed i također dati mogućnost komunikacije ovog života. Ova Providnost nas čini neraspadljivim, Njegova Providnost djeluje u nama i čini nas  neraspadljivim stvorenjima. Međutim, vidjela sam u mom životu da izabrati Isusa Krista znači također izabrati život u slobodi, u slobodi djece Božje. Bez istine nema niti slobode a istina za nas Krist, nije jedan koncept, nego je osoba. Isus u Evanđelju Svetog Ivana u osmom poglavlju kaže: „Ako vas Sin učini slobodnim, bit ćete doista slobodni“, nitko nas drugi ne može osloboditi. Odabir Isusa u svakom trenutku, u svakoj situaciji lijepoj ili ružnoj, u životu ili smrti vodi nas ova sloboda. „Upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi“, kaže Isus uvijek u Ivanovom osmom poglavlju.

Evo, želim vam ovo komunicirati: ne bojte se izabrati Isusa Krista. Izabrati Isusa Krista i prikazati se Njemu ne znači trpjeti, znači živjeti, znači živjeti kao slobodne osobe, autentične, sposobne razlikovati, orijentirati se u životu, sposobne ostaviti jedan znak iza sebe. U knjizi proroka Izaije rečeno je da je puno ljudi koji žive poput velikih brodova koji ostavljaju iza sebe ogroman trag, pjene, valova, ali nakon kratkog vremena ovaj trag se gubi, ne ostavlja više ništa iza sebe iako su bili veliki brodovi.[2]Mi nismo takvi. Ako živimo u Kristu, mi ostavljamo nešto iza nas; ostavljamo nešto što pomaže drugima živjeti i ponovno započeti, nastaviti hod, tamo gdje smo ga mi napustili. Tako su činili i naši očevi, koji su nas rađali u vjeri, tako činimo i mi, tako treba činiti narod za onaj narod koji dolazi iza nas.

Otac Tomislav: U ovom razmišljanju želimo staviti naglasak posebno na osobni odabir. Nitko nas ne može zamijeniti, ni svećenik, ni fratar, ni biskup, ni Papa – svatko treba napraviti svoj odabir. Ako nema ovog odabira, nema ni pomoći jer Bog nikoga ne prisiljava. Danas smo jako izloženi, duh zla povlači sve i svakoga. Danas se vidi i osjeća na sve strane, na tržištu, u modi, u ponašanju, u odjeći; ružne stvari, lijepe stvari se nameću i pojedinci su povučeni. Kardinal Ratzinger jednom je rekao prije nego je postao papa komentirajući ‘666’: Današnji čovjek je broj koji se vrti“. Naime naš odabir je raskinuti ovaj zatvoreni krug. Vi vidite puno osoba obeshrabrenih, ljutih, koje izražavaju svu negativnost, beznađe iznutra, te su puni kritike. Naš odabir je odabir prave nade koja mijenja ljude već ovdje; kada ljudi postanu nepokvareni sve se mijenja. Dok je čovjek pokvaren, ljudi pokvareni, svi zakoni manje funkcioniraju jer pokvarenost prodire poput kvasca.

Naime, što je važno? Izabrati, probuditi se osobno, podići se, stati na noge, onako kako su činili proroci kada ih je Bog pozivao. Znači biti spremni biti znak kontradikcije, također i u jednoj obitelji, među prijateljima, spremni isto tako da nam se ne vjeruje, da nas se napada, lažno optužuje – izabrati da bi se prekinuo ovaj lanac obmane. Naš odgovor  teži osigurati skok u kvaliteti čovječanstva, naravno  čovječanstva koje želi slijediti Isusa Krista: ozdraviti ono što je pokvareno poradi obmane, poradi ljudske slabosti, bilo u jednoj religiji, bilo izvan. Također i u religiji postoje pokvareni ljudi.

Naš odabir je podići kršćanstvo iz statičnosti. Sve je regulirano, sve je zapisano u knjigama, sve je pojašnjeno, propovijedano, ali sve je beskorisno ako se mi ne sjedinimo sa izvorom života po Isusu Kristu i u Isusu Kristu. U ovom se sastoji naše propovijedanje; otkriti Živoga Boga i nema drugog puta. Probuditi kršćane i podići ih iz geocentrizma koji su navezani na materijalne stvari, na preživljavanje i onda možete vidjeti osobe koje idu u Crkvu ali su pune straha, zabrinutosti, gorčine – ono što mi jednostavno nazivamo: pokvareni. Međutim, oni koji su sjedinjeni s Kristom koji pobjeđuje smrt, izazivaju Lucifera i pobjeđuju ga, pobjeđuju kao i apostoli.

Ovih dana mi ćemo razmišljati o Isusovim riječima koje ćemo čuti bar oni koji sudjeluju u Liturgiji: „Tko želi ići za mnom, neka prestane misliti na samog sebe, neka svakodnevno uzima svoj križ i slijedi me. Tko želi sačuvati svoj život, izgubit će ga; tko je naprotiv spreman žrtvovati vlastiti život za mene, spasit će ga“.[3]Ovo je sudjelovanje u hodu za Isusom koji vodi u neraspadljivi život, uskrsli u nutrini ovdje na Zemlji, te priprema ulazak u novo stvaranje. Ovo nas vodi u spasenje, u pravu puninu. Naime, u vremenu smo davanja odgovora, ne samo za nas same nego također i za sve ljude dobre volje u bilo kojoj religiji, u bilo kojem narodu u ljubavi Kristovoj.

Ja vas blagoslivljam da sila Duha Svetog djeluje u vama i Duh Sveti vas pogura prema Isusu Kristu, da vam Ga pojasni u vašoj nutrini, probudi u vama odgovor pripadnosti Kristu živom kako biste bili vi sami živi, te da Krist može djelovati u vama i preko vas, kao preko apostola kako bi pobijedio kneza ovog svijeta. Neka vas učini sretnim u ovom uskrslom životu, u ime Oca, i Sina i Duha Svetoga.

[1] Usp. Iv 6, 68-69

[2] Usp. Mudr 5, 9-10

[3] Usp. Mk 8,34