Razmišljanja – Božanska providnost

Stefania Caterina i Tomislav Vlašić

Predraga braćo i sestre, nastavljamo s našim razmišljanjima. Kao i obično ova razmišljanja stavljamo u kontekst naše svakidašnjice i u kontekst programa novog stvaranja. Večeras vam predstavljamo jedan dio poruke Duha Svetog pod naslovom „Stvorite sebi blago na nebesima“, objavljene 30.srpnja 2012; možete ju pronaći u našim knjigama. Između ostalih riječi Duha Svetoga stoje i ove: Život svakoga od vas je Božje čudo, i svemir se ispunjava divljenjem za svaki život koji se budi. Cjelokupno čovječanstvo se raduje kada se rodi jedno dijete Božje“. Zatim, Duh Sveti naglašava da je život na Zemlji težak, tvrd, kao posljedica istočnog grijeha, te kasnijeg odbacivanja Isusa Krista. Zatim: „Djeca Božja koja žele živjeti vjerna svome Gospodinu, jako trpe na Zemlji. Slijede stope njihova Gospodina, Isusa Krista, koji je ovdje susreo neprijateljstvo i mržnju. Stoga Bog Otac nježno ljubi svoju djecu na Zemlji, i dolazi im u susret sa specijalnim milostima, da bi ih stavio u uvjete da visoko drže njegovo ime među ovom tako izopačenom generacijom“. Cijela poruka predstavlja Božju nježnost u dvije točke: prva točka je da nam je Bog darovao Euharistiju kao najveći dar. O tome smo zadnji put govorili o našem sudjelovanju u Euharistijskoj žrtvi. S tim se povezuje jedan drugi kruh koji nam Bog daje, onaj svakidašnji, i o tom kruhu govori večerašnja poruka; govori o providnosti.

Vraćamo se na govor da se na Zemlji trpi i znamo da je toga puna povijest Zemlje, koja je u jednoj beskrajnoj patnji. Također i nakon dolaska Isusa Krista ratovi su se nastavili i prijetnje ratovima i sukobima se nastavljaju, iskorištavanja. Danas je prisutna kriza posla, kriza kruha, vode, kriza domovine i svi to vidimo. Danas se Europa suočava sa migracijama iz Afrike i Azije. Jeste li razmišljali da su u svemiru prisutni među planetarni ratovi, te da su prisutne migracije sa jednog na drugi planet? Možemo to intuirati. Ako ste čitali knjigu „Svemir i njegovi stanovnici“, možete shvatiti da također i Zemlja biva zahvaćena u ovaj svemirski scenarij. Može li čovjek sa Zemlje upravljati svemirom? Ne! Ući će sve više u krizu ako se ne otvori Bogu. Onda, poslušajte.

Iz poruke Duha Svetog od 30.srpnja 2012. „Stvorite sebi blago na nebesima“

„Otac vam daruje i jednu drugu milost koja je jako važna: njegovu Providnost. Providnost nije neki apstraktni pojam, nego je jedna Božja akcija, moćna i neprestana, po kojoj Bog čini da ništa ne nedostaje onome koji ga ljubi. Ona je prekrasan Božji dar, plod njegove dobrote i beskrajne mudrosti. Može se razumjeti samo po vjeri. Doista, ako imate povjerenja u Boga, on djeluje; međutim trebate mu prepustiti da slobodno djeluje,prepuštajući mu sav prostor u vama, prepuštajući Njemu svaku odluku. To ne znači nimalo da budete pasivni ili fatalisti. To znači da imate povjerenja u Onoga koji sve zna i sve može, jer je Svemoguć.

Niste vi oni koji trebaju riješiti stvari, nego je Bog; na vama je da surađujete u Božjoj akciji vašom vjerom i poučljivošću, vašom ljubavlju prema Bogu i vašom molitvom. Samo kada budete sigurni da Bog može riješiti svaku situaciju, i kada ne posumnjate, počet ćete vidjeti kako se situacije rješavaju. Razlog poradi kojeg ne vidite čudesa u vašem životu, upravo je u tome što ne vjerujete u svemogućnost Božju. Pošto ne vjerujete Bogu, želite sve činiti sami, oslanjate se na ljudsku mudrost, ljudska sredstva i nalazite se u pomutnji više nego prije.  

Rekao sam vam da providnost nije neki apstraktni pojam, stoga jer je ona kozmički zakon, i kao takva djeluje u svakom dijelu svemira. Isus je rekao: „ Tražite prije svega kraljevstvo Božje i vršite njegovu volju: sve ostalo će vam se nadodati“.[1] U izricanju tih riječi, Isus nije želio izreći neku lijepu frazu kako bi vas utješio: izrekao je vječni i nepogrešivi zakon. Ovaj zakon vam govori da ako ste spremni brinuti se za kraljevstvo Božje, Bog će se brinuti za vas. Činit će to uvijek u pravo vrijeme i na najbolji mogući način, prema njegovoj mudrosti i apsolutnoj spoznaji koju ima prema svakome od vas. Čovječanstvo na Zemlji nikada nije vjerovalo u taj zakon. Čak i kršćani sumnjaju u ove riječi i žele si osigurati budućnost prema ljudskim zakonima, koji se skoro uvijek oslanjaju na moć novca. Čovječanstva vjerna Bogu vjeruju i stavljaju u praksu ovaj zakon, stoga ne koriste nikakav oblik novca i ništa im ne nedostaje.

Na Zemlji, djeca Božja ne mogu pobjeći od moći novca i logike profita i zarade koja je u osnovi svakog vašeg odnosa. Bog to jako dobro zna i sigurno vas ne osuđuje poradi korištenja novca, jer trebate živjeti normalnim načinom života. Međutim traži od vas da ne polažete svu vašu sigurnost u novac  i probitak te da vjerujete u njegovu Providnost. Bog poznaje vaše potrebe i savršeno je u stanju providjeti za vas. Stoga i kada zarađujete za ono što vam je potrebno, stavite Boga na prvo mjesto. Što to znači? To znači da njemu prikažete vaš posao, vaš svakodnevni napor, u duhu usmjerenom prema njegovu kraljevstvu a ne prema zaradi. Tada će vam Bog doći u susret sa svojom Providnošću, i umnožit će plodove vašeg rada: blagoslovit će vas i ispuniti svojim mirom, radošću i nadom. Zatim će vam dati kruh svagdašnji i ništa vam neće nedostajati. On će vam uvijek dati ono što vam je potrebno, prema vašoj mjeri: ni previše ni premalo; dat će vam točno, jer on je pravedan.

Odvojite dakle vaše želje od materijalnih dobara i tražite u Bogu vašu radost! Budite sigurni da vaš život ne ovisi o onome što posjedujete, nego o onom što dolazi od Boga. U tome je pravo evanđeosko siromaštvo, pravi stav koji otvara vrata djelovanju božanske Providnosti.

Sjedinjeni s Bogom i sigurni u njegovu pomoć u svakom trenutku, iskusit ćete pravi život i stvorit ćete si blago na nebesima. Da, predragi, sve ono što činite za Boga, svaki čin vjere u njega, svako vaše odricanje od logike novca i zarade prebacit će se u velike Božje riznice. One nisu ispunjene srebrom ili zlatom, nego plodovima vaše svetosti. Bogu ništa ne promiče, sve što činite za njega bit će vam uzvraćeno s kamatama. Što više doprinosite i ispunjavate Božje riznice, one će vam se više otvarati i izlijevat će na vas njihovo bogatstvo. Bog je pošten prema vama.

Vaše bogatstvo na nebesima je nepovredivo, nitko ga ne može dotaknuti, jer ono pripada samo vama. Ne trebate se niti umarati kako biste povećali ovo blago. Dovoljno vam je da živite u jednostavnosti i ljubavi pred Bogom, vjerni njemu i njegovim zakonima i vidjet ćete kako se povećava vaše blago. Kada budete u miru i sigurni u Božjim rukama, ljubljeni, oprošteni, shvaćeni, podignuti čak i u boli, tada ćete znati sa sigurnošću da je Bog otvorio za vas svoje riznice, koje su uvijek prepunjene. Znat ćete da vaše blago zaista postoji na nebesima i da ga nikada nijedan lopov ne može ukrasti.

Blagoslivljam vas u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“

Primjećujemo svi jedan nemir na Zemlji, te da čovjek postaje sve nervozniji, sve agresivniji; samoubojstva, ubojstva najbližih osoba, jedna destruktivna energija, nemir, pobuna, beznađe, što je bomba koja razara čovjekov duh. Pozvani smo ponovno ući u mir Božji, tako da stavimo Boga na prvo mjesto. Čovječanstvo Zemlje će biti još više kušano, jer će se Bog truditi privlačiti sebi čovječanstvo ili ga staviti u situacije da se odluči za Boga. U ovom trenutku, razmišljajući o Euharistijskom kruhu i o svakidašnjem kruhu koji nam Bog daje, vraćam se na Međugorje kada je Gospa navijestila da će dati jednu poruku župljanima svakog četvrtka, te ih je pozvala svakog četvrtka pred Euharistijskog Isusa da mu se klanjaju. Rekla je: „Kada se vi klanjate Euharistijskom Isusu ja sam s vama na poseban način“. Rekla je isto tako da se čita upravo ovaj tekst kojeg smo ovdje citirali, svakog četvrtka: „Tražite najprije Kraljevstvo Božje a sve drugo će vam se nadodati.“ Pitao sam se: hoće  li nam dosaditi svakog četvrtka ovaj tekst?, ali Gospa nije tako mislila. Mislila je da taj tekst bude utisnut u nas, da postane zakon života koji upravlja nama, da bude u nama orijentir za stavljanje Boga na prvo mjesto, sigurni da će se On brinuti za nas. Evo, ovo je cvjetanje Duha u nama.

Upravo u ovim vremenima nemira pozvani smo biti uronjeni u ovu trojstvenu akciju koja može nasititi naše duše, i naše tijelo. Isus je ostavio Euharistiju ali znate dobro da je Isus umnožio kruhove i ribu da bi nasitio u pustinji mnoštvo. Nitko vas ne može uvjeriti, možete samo iskusiti ako povjerujete Bogu i Bog će potvrditi ovu istinu. Ovo je jako posebno kada se govori o gibanjima u svemiru, kada mi imamo usmjeren pogled prema svemiru. Čovjek na Zemlji ne može upravljati ni Zemljom a još manje svemirom. Nitko ne može upravljati svemirom, a ipak je prisutna jedna snažna Božja akcija u cijelom svemiru da bi stavila sve na mjesto u novom stvaranju. Tko se naziva kršćaninom neka se sjeti Evanđelja, da su kršćani sol Zemlje[2], ali ako sol obljutavi, izgubi okus i biva pogažena. Pozvani smo biti svjetlost svijeta. Naš život treba obasjavati svemir. Božji narod, Crkva  trebala bi jasno vidjeti hod ostvarenja novog stvaranja te pokazivati put narodu. Pozivam sve vas koji vjerujete, da produbite ovu temu, te iskusite veličinu Božju i njegovu nježnost u vašem životu čak i onda kada ste kušani. Vi ćete to činiti svaki dan, jer ste utješeni svaki dan kada imate ono što vam je potrebno. Bog će vam dati sve što vam je potrebno, imajte povjerenja u Boga.

Ja vas blagoslivljam po zagovoru Kraljice Mira da Božji mir bude u vašim srcima, da se vi uronite u ovaj mir te da vaš duh odmara u Bogu, u povjerenju u Boga te se suoči s povjerenjem sa svim problemima, jer je On onaj koji upravlja našim životom i cijelim svemirom. Neka Božji blagoslov prati svakoga od vas, tako da svatko osjeti poziv da bude svjetlost svijeta, sol Zemlje, u ime Oca, i Sina i Duha Svetoga.

[1] Usp Mt 6,33

[2] Usp. Mt 5, 13-16