Crpsti iz izvora Života

 

od Tomislava Vlašića

 

 

 

Predragi čitatelji,

u uvodu zadnje poruke Svetog Augustina od 3. travnja 2013, koja nam je prenesena preko Stefanie Caterine, izrazili smo vam našu želju “da ne ostanete samo čitatelji, nego da postanete sredstva svetosti i očitovanja života”. Poruka je otvorila široke vidike  za život cjelokupnog čovječanstva: čovjek je zajedno sa svim stvorenjem predodređen za proslavu. Do proslave dolazi preko svetosti i punine života. To je prekrasno! Ali kako sudjelovati u tome?

 

Svaki oblik života, u svakom razdoblju, ima potrebu za puno ljubavi i pažnje. Za sudjelovanje u Životu, skrivenom blagu u nama, nužno je imati ogromnu ljubav, potrebno vrijeme i prikladne uvjete. Cijelo Mistično Tijelo Kristovo bilo je osnaženo u ovom vremenu da bi nam pomoglo otkriti i razviti  Božji život u nama. Potrebna je naša raspoloživost ući u duboki odnos s našim Bogom i pratiti njegovo djelovanje u nama.

Pođimo zajedno s Isusovom molitvom, uzetom iz Evanđelja po Ivanu ( Iv. 17, 1-3 ).

Uronimo se u ovu Isusovu molitvu u nama, i neka se svatko trudi aktivirati je u sebi:

 

 

“Oče, došao je čas!

Proslavi Sina svoga,

i da  Sin proslavi tebe,

i da, kao što si mu dao vlast nad svim ljudima,

dadne život vječni svima koje si mu dao.

A ovo je vječni život:

spoznati tebe, jedinog pravog Boga,

i onoga koga si poslao, Isusa Krista”.

 

 

 

S Bogom licem u lice – Bog mi se komunicirao u trenutku mog začeća. Pripremio me da budem cjelovit i živim u punini života. Komunicira mi njegov život s maksimalnom pažljivosti: proslavlja se u meni sve dok  i ja ne proslavim njega i očitujem ga svima.

Vjera koja me duboko otvara ovoj spoznaji raspršuje u meni sumnje, nesigurnosti maštanja, beznađe… Duh Sveti budi u meni želju za puninom života. Otvara sve više   pečat koji je Bog stavio u mene i savršeno  usmjerava moj život. Njegov pečat i njegova svetost  su punina života.

Došao je moj čas! Radujem se, molim, pjevam, odlučujem se živjeti Život. Božja milost se pokreće u meni.

– Isus ozdravlja cijeli moj život i uskrsava me. Poslan je od Oca u punini Duha Svetoga ozdraviti me, spasiti. Ne pojavljuje se kao Uskrsli samo ženama i apostolima i ne govori samo njima; govori i meni. Predviđen sam osjećati njegovu prisutnost i slušati njegov glas: “Ja sam pastir dobri, poznajem ovce svoje i ovce poznaju mene,  i kao što ja poznajem Oca, i ja dajem život svoj za ovce.” ( Iv. 10, 14-15).

–        Isus Krist, Riječ Božja, titra u cijelom mom biću, sve do dubina. Njegovo titranje je spasonosno: ne sudi nego sve prašta, ozdravlja rane, prikazuje se da ispravi moje krivice, raduje se dok me oslobađa iz ropstva…Uskrsava me! Otvara moj život za jednu sigurnu budućnost, prekrasnu, punu iznenađenja, pa i kada se trebam suočiti s kušnjama: baš tamo se izražava na izvanredan način snaga njegova Uskrsnuća. Život u meni  jača sve do pobjede svega onog što ga nagriza…

Dopuštam da me zahvati ovaj titraj. Ostajem uronjen u tišinu gdje spoznajem život koji izvire iz mene. Duh Sveti nadilazi svaku moju racionalnost! Meni je dobro ostati ovako: iz ove tišine se rađa cjelovit život, svet, moja proslava u Bogu…

–        Predodređen sam očitovati slavu Božju. Ona je Božje djelo. Poradi toga me je stvorio i pozvao na život. “Ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama, tražite što god hoćete, i bit će vam. Otac moj proslavit će se time što ćete roditi mnogo roda i pokazati se moji učenici.” (Iv. 15. 7-8).

 

Jedinstven sam, dragocjen, neponovljiv u Božjim očima! Bog ulaže u mene svu svoju snagu i obasipa me svim neophodnim milostima.

Hvala, hvala, Gospodine!…

–        Preporođen, započinjem tako živjeti. Ne mogu ostati izoliran u meni samom, jer preporođeni život se želi komunicirati drugima. Komunicirati i podijeliti život znači umnožiti ga u malim jezgrama kao i na skupovima…

Čovječanstvo i sve stvoreno predodređeni su biti proslavljeni od Boga te i oni sami slaviti Stvoritelja!

 

 

 

” U Gospodina se uzdaj i čini dobro,

da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru

sva radost tvoja neka bude Gospodin.

 

On će ispuniti želje tvoga srca.

Prepusti Gospodinu putove svoje,

u njega se uzdaj i on će sve voditi.

Pravda će tvoja zasjati ko svjetlost

i tvoje pravo ko sunce podnevno.

 

Smiri se pred Gospodinom i njemu se nadaj,

ne žesti se na onog koji ima sreće,

na čovjeka koji spletke kuje.

 

Stišaj svoj gnjev i ostavi se srdžbe,

ne žesti se da zlo ne učiniš. ( Ps.37(36), 3-8).

 

Bit ću s vama u molitvi i blagoslivljam vas u ime Oca, i Sina i Duha Svetoga.