“Uspravite se i podignite glave…” (Lk 21,28)

Predragi čitatelji,

ove Isusove riječi prenesene od Sv. Luke i stavljene u naslov, odnose se na slavni Gospodinov dolazak. U isto vrijeme se odnose na svaki trenutak našeg života i povijesti čovječanstva, u prikladnim i neprikladnim situacijama: Bog je uvijek prisutan za one koji ga traže. Možemo uživati u njegovoj izvanrednoj prisutnosti i očitovati ju u ovim vremenima.

Svjesnost vjere nas potiče da osjećamo njegovu prisutnost i djelovanje u nama i oko nas. Onaj tko je prikazao svoj život Kristu po Srcu Bezgrešne Majke, već je zahvaćen u proces novog stvaranja; može primijetiti u sebi preobrazbu koja se ne zaustavlja i ništa je ne može zaustaviti. Živa vjera je vodi prema duboko proživljenom iskustvu koje povećava njezinu sigurnost.

Komunicirali smo vam da će djelovanje Trojedinog Boga biti ostvareno u nama preko  izvanrednih sredstava i cjelokupnog Mističnog Tijela. U ovoj godini je predviđena za nas posebna blizina anđela  i svetih. Od mnogih proživljenih iskustava, želim s vama na poseban način podijeliti jedno, kako bi vam ono pomoglo da bolje sudjelujete u Božjem djelu.

25. siječnja 2013, na svetkovinu obraćenja Svetog Pavla, apostol se predstavio u Duhu te nam je govorio. Sveti Pavao je na poseban način naglasio dvije temeljne točke: radost i konkretnost.

  1. Predstavio se ispunjen radošću i hvalom prema Gospodinu jer je konačno započela evangelizacija svemira. Svi apostoli i sveti uzdižu hvalu prema Bogu poradi ovog djela. U ovoj godini je pojačana hvala svetih: oni prate Božje djelo sa velikom hvalom i zahvalnošću. Sveti Pavao nam je želio komunicirati ovu svoju radost, kako bismo i mi bili njome zahvaćeni.
  2. U našem duhu odmah se pojavilo ovo pitanje: “Što i kako trebamo činiti”? Sveti Pavao nam je dao konkretni odgovor: ”Prihvatite Božju volju ostajući tamo gdje vas je on smjestio. Tijekom moga života  molio sam, propovijedao, radio; bio sam u zatvoru, progonjen, pretučen do smrti, ubijen. U svim ovim situacijama služio sam Bogu. I vi isto tako činite.”

Možemo ovako sažeti ove dvije točke za naš hod preobrazbe: u svim situacijama smo u stanju živjeti kao uskrsnule osobe. U stanju smo hvaliti Boga i očitovati njegov život u nama.

Kako možemo sudjelovati u snažnoj akciji Trojedinog Boga? Sam Isus nam je pojasnio: “Tko pozna moje zapovjedi i vrši ih, taj me ljubi. A tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj i ja ću ga ljubiti i objaviti mu samog sebe.”(Iv 14,21). Govori dalje: “Ovo sam vam govorio boraveći s vama. A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene, naučit će vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh.” (Iv 14, 25-26).

Tada je Bog prisutan u nama. Možemo prepoznati njegov život i djelovanje u mjeri u kojoj smo otvoreni njegovoj prisutnosti. Maksimalna pažljivost koju možemo imati prema Bogu sastoji se u ovome: da ga ljubimo svom svojom snagom, iznad svega, kako Bog ljubi svakoga od nas; u isto vrijeme da svjedočimo drugima ljubav Božju, ljubeći našeg bližnjeg kao same sebe.

Donosim vam neke konkretne korake:

  1. Odlučujem posvetiti vrijeme Bogu. Uranjam se u moj duh, u dubine moga bića, jednostavnom molitvom srca. Donosim Bogu sve ono što me uznemiruje i rastresa: moji grijesi, rane, provokacije koje dolaze izvana. Nastojim se isprazniti od svih unutarnjih zapreka koje mi ne dopuštaju osjetiti Božju prisutnost i uroniti se u njegovu ljubav. Povjeravam i prikazujem moj život Bogu…
  2. Prepuštam se Božjem djelovanju i sudjelujem u njemu. Bog me je stvorio i otkupio. Bog stvara sve novo u meni i u svemiru; sve je njegovo djelo. Donosim vam neke dijelove iz psalma 139:

“Gospodine, proničeš me svega i poznaješ,

ti znaš kada sjednem i kada ustanem,

izdaleka ti već misli moje poznaješ.

Hodam li ili ležim, sve ti vidiš,

znani su ti svi moji putovi…”(Ps 139, 1-3)

 

Pronikni me svega,Bože, srce mi upoznaj,

iskušaj me i upoznaj misli moje:

pogledaj, ne idem li putem pogubnim,

i povedi me putem vječnim!” (Ps 139, 23-24)

U svakoj objavljenoj riječi si ti. Želim da me svaka od njih proniče i upozna, da me obuhvati u njezinu dubokom smislu… ne želim da prevlada moja inicijativa, ni interpretacija, nego tvoja trinitarna inicijativa koja stvara sve novo u meni, sve spašava, posvećuje i dovodi do savršenosti.

3. Tražim živoga Boga, onakvog kakav je uistinu. Ako ga stavim prije svega, prije mojih potreba, zdravlja, mog vlastitog života, primam novi život koji se spušta od Boga, koji je cjelovit, svet… Primam SVE!

4. Spoznajem iznutra Duha Božjeg koji proizvodi u meni njegove plodove: ljubav, radost, mir, razumijevanje, srdačnost, dobrotu, vjernost, blagost, uzdržljivost (Gal 5, 22-23). U meni titra život Božji… Obnavljajući moj susret s Bogom, uranjajući se u njegovu ljubav, ja se preporađam, napredujem i postajem novo stvorenje…

5. Odlučujem živjeti  Božjim životom i očitovati njegovu stvarnost. U meni se događa kao u prirodi u proljeće: sve pupa, cvijeta, raste; sve privlači svojom ljepotom i mirisom u prekrasno sveopće zajedništvo…

6. Iz dubine moga bića uzdižem hvalu Bogu. Nitko me nije poučio ovoj hvali, sam Bog ju je rodio u meni i k sebi je uzdiže. Sjedinjuje je, u svome Duhu sa hvalom drugih u nebesku liturgiju. Znam da je to moje odredište, kao i odredište sve njegove djece i novog svemira. Sve to otvara moje vidike i spaja me sa sveopćom božanskom snagom koja napreduje i nikada se ne zaustavlja.

Bog se doista uprisutnjuje, dopušta se motriti; to je apsolutna sigurnost! On sam me poučava jer me uranja u svoj život. U njemu mogu motriti cjelokupnu stvarnost…

Ako se nastavite susretati s Bogom svaki dan, koristeći svaki trenutak da budete s njim, otkrit ćete čudesa u vašem životu, te će sam vaš život postati najveći znak koji vam Bog može dati. Iskusit ćete kako ozdravljaju vaše rane, zaboravit ćete gorčinu nanesenih vam uvreda i oproštenje će izroniti iz vas kao život koji se prelijeva. Svaki Božji dar u vama očitovat će se kao autentičan i zreo. U svakoj vašoj akciji i službi očitovat će se Božji život. U tome se sastoji vaše autentično svjedočanstvo djelovanja Trojedinog Boga u vama.

Tada će se vaš život pretvoriti u neprestanu hvalu Bogu, koja će iz dana u dan rasti, sve dok ne uđete u novo stvaranje. Bit će to hvala cijelog svemira.

Zahvaljujemo vam na vašem hodu prema Bogu. Uvijek smo sjedinjeni sa svom djecom Božjom i postajemo sve jači u njegovu Duhu.

Grlimo vas i blagoslivljamo u ime Trojedinog Boga.

Tomislav Vlašić