U ljubavi nema straha (Iv 4,18)

Predragi čitatelji, iako su uskrsne svetkovine iza nas nije prošlo uskrsno vrijeme koje traje sve do Duhova i koje bi za nas trebalo biti vrijeme slavlja u kojem nastavljamo meditirati o velikim događajima Kristove smrti i uskrsnuća, da bismo ih sve više utjelovili u našem životu.

Isusova poruka za ovaj mjesec govori o snazi vjere u Boga koja preobražava cijelo naše biće, oslobađajući nas od uvjetovanja vlastitim strahovima koje nosimo. Nadam se da će vam biti od pomoći, i da će vaša vjera postati sve snažnija, a radost potpuna. Od srca vas pozdravljam, molim za vas i tražim od vas molitvu.

Isusova poruka od 26. travnja 2011.

„Pozdravljam vas, moja ljubljena djeco! Danas vam želim govoriti o vjeri, onoj istinskoj koja premješta brda (Mt 21,21), ali koju često zamijenjujete s pobožnošću. Vjera nije jednostavna pobožnost, to jest neki religiozni osjećaj ili niz molitava koje marljivo molite; sve to može biti korisno u vjeri, ali to još uvijek nije prava vjera.

Što je dakle vjera? To je potpuno povjerenje u onoga koji vas je stvorio, koji vas ljubi, štiti i u svemu vam pomaže. Dakle ako imate potpuno povjerenje u neku osobu; vi ju i poštivate; otvarate joj vaše srce i niste s njom samo iz potrebe, s njom ste jer volite njezino društvo, koje vas ujedno i obogaćuje. Smatrate tu osobu za prijatelja i stoga nikada ne biste pomislili da bi vam mogla nanijeti bol ili vam okrenuti leđa u poteškoći. Sada zamislite da je Bog vaš najveći prijatelj i da je ljubav Božja savršena, bez mrlje i sjene. Bog vas savršeno ljubi, jer on je savršeno biće koje nema granice. Suprotno od onoga što se događa među ljudima, Bog nikada ne traži nešto za uzvrat. On vas ljubi jer vas ljubi i točka. Ništa ne očekuje od vas jer mu ništa ni ne treba; Bog je dovoljan samom sebi. Ljubi vas jer ste njegova djeca, njegova preljubljena stvorenja, ne stoga što se nada da će privući vašu pozornost ili ispuniti neku svoju prazninu. Bog je savršen, ništa mu ne nedostaje i u svojoj savršenosti ne traži ništa od svojih stvorenja.

Bog ne zahtjeva, ne naređuje, Bog želi. Njegove želje nemaju nikakve veze s onim ljudskim, koje su često puta samo hirovi. Božje želje su visoke težnje za dobrom za svakoga od vas. Ako prihvatite njegovu ljubav i ako se u njega uzdate, od Boga ćete primiti samo dobro, jer je on Najviše Dobro. Ne možete ljubiti Boga niti prihvatiti njegovu ljubav ako mu ne vjerujete, to jest ako vam nedostaje povjerenje. Kako možete ljubiti nekoga u koga nemate povjerenja?

Mnogi kažu da nemaju vjere, jer misle da je vjera niz kompliciranih religioznih praksi. Tako ostaju cijeli život daleko od Boga, jer su ga u svojoj pameti identificirali kao „sakupljača molitava”. Molitva je velika stvar i blaženi oni koji znaju moliti! Ali molitva bi trebala služiti zato da hrani vjeru, trebala bi biti živi dijalog sa Stvoriteljem, a ne neka vježba koja je svrha samoj sebi. Istinska molitva izvire iz vjere; ako nedostaje vjera ili je slaba, tada je molitva prazna, postaje besplodna navika koja ne hrani, nego naprotiv pritišće vaš duh. Stoga, kada započnete molitvu ostanite malo u šutnji pred Bogom. Zatim zazovite Duha Svetog i tražite od njega da vam pokaže gdje vam je vjera slaba i u čemu nemate povjerenja u Boga te što je to što još želite sami riješiti, bez Boga. Ovdje zauzmite stav vjere i odlučno se uzdajte u Boga, recite mu da ga ljubite i da želite biti vođeni od njega. Izaberite povjerenje u njegovu ljubav, bezuvjetno. Zatim uđite u molitvu i vidjet ćete da se u vama rađa radost, duboka i intimna, koja će vam donijeti mir. Tada ćete jasno spoznati da imate više povjerenja u Boga i osjetit ćete da vam je vjera porasla.

Nemojte misliti da se vjera sastoji u ostvarenju velikih djela; najveće djelo vjere je sama vjera, jer ona vas otvara za ljubav. Kada se uzdate u Boga i osjećate se ljubljeni od njega, tada želite ljubiti tom istom ljubavlju i želite podijeliti darovane vam darove. Tako čineći, postajete sredstva preko kojih se proširuje Božje djelovanje i njegova ljubav se izlijeva na cijelo čovječanstvo. Da, djeco, svatko od vas je nezamjenljiv pješak, na šahovskoj ploči Božjeg djela. Dopustite da vas pomiče kako samo on zna; i pobjedit ćete u vašoj igri i pomoći ćete cijelom čovječanstvu da pobjedi zlo i pokvarenost.

Vjera otvara vrata nadi. Nada vas vodi preko svega ljudskog i ograničenog te vam daje da već sada osjetite stvari iz budućnosti. Ako imate vjere, zaista ne možete ne primjetiti ono što Bog već sada čini za vas; dobro koje danas primate od njega, priprema vaše sutra, vašu svijetlu budućnost, jer Bog je s vama uvijek. On nikada ne mijenja svoj stav prema vama, niti vas izdaje. Bog vas nikada ne ostavlja. Kad biste ga vi i ostavili, Bog bi vas nastavio tražiti; on vas uvijek čeka i dopušta da ga vi pronađete. Nije važno što ste činili, ni iskustva koja ste u životu imali, niti bol koju ste nosili; ako u vjeri zazovete Boga, on vam je već blizu, čeka samo da mu otvorite vrata (Otkr 3,20), da uđe u vaš život i otjera svaku tminu. Bogu nije važno što ste postigli niti što imate, Bogu je važno da mu dopustite da vas On ljubi, da budete sretni. Stoga se otvorite Duhu Svetom  i molite da hrani  u vama vatru nade; on će to i učiniti i vaša nada će se pretvoriti u sigurnost, tako da vas ništa više neće moći uzdrmati. Isto to može činiti i vjera (1 Iv 3,19-22).

Puno puta sam vas pozvao da mi prikažete svoj život po Srcu moje Majke i ponavljam vam taj poziv. Ako to učinite, ja ću u svoje ruke uzeti vaš život s pažnjom s kojom se ubire cvijet, i čuvat ću ga usmjeravajući vas prema onome što je za vaše dobro i korist. U moje ime, Otac će vam u obilju darovati Duha Svetog koji će u vama djelovati i neprestano vas usmjeravati prema meni. On će postati vaš Savjetnik i neće dopustiti da budete prevareni. Prenijet će vam moju misao i moći ćete promatrati i razlikovati stvarnost onakvom kakva je u Božjim očima. Tako ćete postati nova stvorenja.

Na kraju, vjera će vas osloboditi od straha jer otvara vaš duh Božjoj ljubavi, savršenoj ljubavi koja ne poznaje strah. Bog je svemoguće biće, pred kojim se svaka druga moć treba prignuti; ako njegova ljubav u vama boravi, čega se trebate bojati? Jeste li svjesni da u vama počiva snaga Božja, ako se iskreno njemu darujete? Njegova snaga je prisutna u njegovu Duhu, koji živi u vašem duhu.

Promotrite vaše strahove: odakle dolaze? Od vaše ljubavi koja je još nesavršena, još uvijek ljudska. To se događa jer držite život u vašim rukama, umjesto da ga položite u moje. Tako se vaša nesavršena ljubav pretvara u navezanost i odbojnost i rađa strah. Vi ne jačate, nego slabite. U kušnjama i poteškoćama pribjegavate ljudskim rješenjima i vaše molitve se pretvaraju u zazive za pomoć. Naprotiv, kada se nađete u poteškoći, otvorite se u vjeri! Odlučite se ponovno dati povjerenje Bogu i izaberite njegovu ljubav; dopustite da kroz vas poteče njegov život i da dodiruje sve teške situacije koje vas okružuju. Bog ima uvijek najbolje rješenje i pokazat će vam ga u pravom trenutku. Možda neće biti onakvo kakvo priželjkujete, ali sigurno će biti za vas najbolje. Bog bolje od vas poznaje vaše poteškoće i rješava situacije, ne na temelju računice, nego na temelju ljubavi i razumijevanja koje ima za svakoga od vas. On upravlja svim situacijama na način da iz svake osobe izvuče ono najbolje i kanalizira prema dobru čak i ono što se čini da je zlo. Naučite shvaćati da, čak i ono što vam se čini kao kraj nečega, u Bogu može biti početak jer u Bogu ništa ne umire, nego se sve preobražava. Upravo to je čudo njegove ljubavi. Stoga vas ponovno molim da mi darujete vaš život, da bih ga mogao preobraziti.

Vjera je dakle, sveukupno povjerenje u Stvoritelja života; vjera vas otvara za ljubav Božju i ispunjava vas nadom. Preko vjere, ljubav i nada nastavljaju živjeti u vama čak i preko životnih kušnji, preko kojih jačate. Živeći na taj način, iz dana u dan, vi se usavršavate na sliku vašeg Oca koji je savršen (Mt 5,43-48) i ispunjeni ste njegovom ljubavlju. Preko vjere, spašavate vaš život i stvarno postajete djeca Božja.

Ja sam ovdje, uz vas, da bih vas ljubio i štitio. Ako se odlučite slijediti me, dovest ću vas Ocu mom i vašem, po autentičnom i iskrenom hodu u vjeri. Prenijet ću vam svoju ljubav prema Ocu i objavit ću vama svoju ljubav, onu ljubav koja ne poznaje strah, jer ga odbacuje (1 Iv 4,17-18 ).

Blagoslivljam vas, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.”