Proći i pobijediti smrt i pakao

Započelo je vrijeme korizme, vrijeme intenzivne pripreme za Uskrs. Vjerujem da svi želimo slijediti Isusa u njegovom vazmenom prolasku iz smrti u život, prolasku koji očekuje svakoga, u onim životnim prilikama u kojima se trenutno nalazi. Naime, dobro znamo, da naš svakidašnji život nije uvijek posut ružama. U obitelji, na poslu, u odnosima s drugima, u različitim poteškoćama koje nas svaki dan prate možemo izabrati da te događaje podnosimo pasivno, ili da učinimo to što je učinio Isus: da svaku kušnju preobrazimo u pobjedu, svaku smrt u uskrsnuće. Kako? Darujući Bogu svoje poteškoće, uzdižući k njemu svoja srca i svoje misli, moleći s vjerom i vjerujući da će on znati čak i  zlo preobraziti u dobro, zbog velike ljubavi koju gaji prema nama. Mnogo puta molimo da zadobijemo ono što nam je pri srcu, no uvijek ne dobivamo; ostajemo razočarani i počinjemo raspravljati sa Gospodinom. Osobno sam razumjela, kroz životne kušnje, da duboki smisao molitve nije taj da tražimo od Boga da ostvari rješenje koje imamo u glavi; svrha molitve je ustvari da ponesemo svaku situaciju pred Boga, da je stavimo u njegove ruke, i da dopustimo njemu da riješi stvari po svojoj promisli koja je visoko iznad naših misli. Na čistu srijedu 28. veljače. 2001.,dok sam molila, primila sam poruku Duha Svetoga. Predlažem vam je jer mi izgleda korisnom da vas prati u korizmenom hodu. Od srca vam želim da iskusite Isusovu blizinu u ovom vremenu, te da ga osjetite živog i uskrslog u vašem duhu, ne samo na dan Uskrsa, već svaki dan vašeg  života.

Slijedi dakle poruka:

 

Poruka Duha Svetoga od 28. veljače 2001.

„Blagoslivljam vas na početku ove korizme, kako bi sve više mogli ući u razumijevanje Otajstva.

Kao sinovi Božji i sinovi uskrsnuća, pozvani ste da prođete preko smrti i pakla i da ih oboje pobijedite. Ne zabrinjavajte se kako i kada će se to desiti; budite samo svjesni da vam je obilno razdijeljena milost za takav zadatak, da ga nećete vi sami dovesti do kraja, već ja, u vama i po vama. Želim vam pokazati neke korake.

Prije svega tražim od vas da se ne brinete. Što se više od vas traži, to vam je darovana veća milost koja vam je potrebna. Bog od vas nikad ne traži da činite one korake koji su iznad vaših mogućnosti. Zbog toga nastojte  izbaciti iz vas svaku zabrinutost.

Preporučujem vam da u ovom razdoblju posebno slijedite Isusa: slušat ćete u liturgiji kako se Isus priprema prijeći kroz smrt da bi ušao u slavu. Slijedite ga kao vašeg Učitelja i Pastira, slijedite ga nasljedujući njegov život. Pozivam vas da sve više svoj život prilagođavate Kristovom Duhu, da budete što sličniji njemu, da se preobrazite po njemu, dopuštajući da on kraljuje u vama, jer je to Božje kraljevstvo.

Tražim od vas da imate povjerenja u Božji život koji je u vama, bez obzira na vašu slabost. Nastojte da vam nikad ne nedostaje povjerenje u vas same. Znajte pridati sebi samima pravu vrijednost, smatrajte se dostojnima Gospodina jer vas je on pozvao. Bez da se vrednujete boljima ili lošijima od drugih, budite naprotiv svjesni da ste hram Božji; stoga, s mojom pomoći i pod mojim vodstvom, pokušajte stići do toga da imate odgovarajuće samopoštovanje.

Isto tako pokušajte izbjegavati da vas stvari, osobe, ili prilike stisnu i da vam zapriječe otkriti u vama samima dostojanstvo sinova Božjih. Sotonin prvi cilj je taj da liši čovjeka njegova dostojanstva Božjeg posinstva; zbog toga imajte povjerenja u vas same kao Božje sinove, ljubljene i od njega odabrane. Vi ste sredstva u Božjim rukama; iako sredstvo samo po sebi može biti nesavršeno, no savršen je Onaj koji ga pokreće. Tražim od vas da imate ovo povjerenje u Boga, i u vas same kao Božja sredstva.

Pokušajte ozbiljno napustiti svoj grijeh. Znam da se trudite biti bolji, no ovo nije dovoljno: potrebno je isto tako da ne ostanete paralizirani poradi grijeha. Zbog toga vam preporučujem da se ne zatvarate u sebe kao u jedan zatvor; ostavite meni ključeve vašeg duha kako bih vam ja otvorio vrata da vam ponovno dam slobodu. Moj je zadatak da vas izvedem iz grijeha i smrti no ne surađujete uvijek sa mnom, i tako ostajete zarobljeni u svom grijehu. Dopustite mi da vas u svakom trenutku oslobađam jer to hoće vaš Stvoritelj, hoće vas slobodne jer vas je slobodne stvorio.

Često činite pogrešku sudeći same sebe i ovo vam donosi mnogo patnje. Ali shvatite da nije na vama da sudite čak ni same sebe; za svaki će grijeh suditi Bog. Stoga vam preporučujem da se ne ponižavate više nego li je to potrebno i da se ne optužujete do zla; znajte naprotiv promatrati vaš grijeh i vašu slabost kako bi ih prikazali Bogu, kako bi vam on pomogao da ih nadiđete, bez trauma i beskorisnih prisila. Imat ćete milost da činite tako, ako iskreno želite.

Pozivam vas da budete milosrdni u odnosu na bližnjega, da gledate ne grijeh i na granicu drugih kako biste trebali gledati svoje: s ljubavlju, s vedrinom, bez osuda. Dopustite da Gospodar bude taj koji će suditi svoga slugu, vi idite naprijed. Nemojte se ni zatvarati u grijeh drugih, niti se sablažnjavajte, niti sudite. Prepustite sve u Božje ruke komu pripadaju ključevi bezdana koji je u svakom čovjeku.

Znajte prikazati Bogu grijehe čovječanstva, kako je činio Isus. Tada ćete biti svećenici Kraljevstva Božjega zajedno sa Kristom, oruđe spasenja, most svjetlosti između Boga i čovječanstva.

Što se tiče odricanja i posta preporučujem vam da budete uravnoteženi. Bog traži da posjedujete ravnotežu u svemu; njega ne zanimaju dokazi jakosti i ljudskog herojstva kada činite pokoru. Bog se zadovoljava također i sa malim odricanjima. Znajte da je ono što je Bogu najdraže – vaše srce otvoreno njemu, vaše duboko obraćenje, koje je zatim istinsko odricanje. Istinsko odricanje je odricanje samih sebe i svoga egoizma, u svemu onome što vam priječi da dođete k Bogu.

Ponovno tražim da mi predate u ruke ključeve svoga života, da se ne opirete mome djelovanju. Čovjek ima jednu ludost: da zaključava vrata svoje duše držeći ključeve u džepu. Savjetujem vam naprotiv da date meni ključeve svoje duše, kako bih otvorio ili zatvorio vaše unutarnje prostore, po vašim potrebama koje samo ja do kraja poznajem. Otvaram vaše dubine – da vas izvedem iz vas samih, zatvaram ih – da vas zaštitim od zla. Sve se naime treba održavati u savršenoj ravnoteži unutar vas: vaše darivanje i vaše zatvaranje kada je potrebno. Ne govorim, naravno, o zatvorenosti u negativnom smislu, već o zaštiti od zloga. Stoga zaboravite držati one ključeve u džepu, dajte ih meni.

Koraci koje sam vam pokazao su važni; nastojte ih izvršiti! Blagoslivljam vas, blagoslivljam vaš korizmeni put i sve one koji su vam dragi. Ako ćete slijediti Učitelja, i vi ćete biti učitelji drugima ali ne zaboravite: da bi bili učitelji morate biti prije učenici. Kada budete savršeni učenici bit ćete isto tako učitelji.

Blagoslivljam vas u ime Oca, i Sina i Duha Svetoga.“